27

Tuintafels, te vinden in allerlei vormen, kleuren en materialen

Bij het inrichten van de tuin hoort niet alleen het planten van bomen, planten of bloemen, maar ook het aanschaffen van de tuinmeubelen. Onder tuinmeubelen kunnen verschillende meubelen vallen waaronder ligstoelen, tuinsets, parasols en tuintafels. Wanneer er veel etentjes zullen gegeven worden in de tuin, is het wel aangeraden om een kwaliteitsvolle tuintafel aan te schaffen. Maar hoe weet je nu of je een kwaliteitsvolle tuintafel hebt gevonden?

Ronde tuintafel of rechthoekige tuintafel?

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten tuintafels te onzer beschikking, wat het allemaal nog moeilijker kiezen maakt dan vroeger. De vormen die je het vaakst ziet terugkomen zijn de ronde tuintafel en de rechthoekige tuintafel. Maar waar moet je nu voor kiezen als je op zoek gaat naar zo’n tafel? Kies je voor de afdeling ronde tuintafels of ga je toch eerder voor een rechthoekige? Wel beiden hebben hun voor- en nadelen. Hoewel ronde tuintafels tegenwoordig ook wel meer en meer in zijn.

Voordelen van ronde tuintafels

Voordelen van ronde tuintafels

Om te beslissen of je nu gaat voor een ronde tuintafel of niet, moet je hier eerst de voor- en nadelen tegenover elkaar afwegen. We beginnen met de voordelen:

 • Het is veel gezelliger communiceren: iedereen kan elkaar zien aan een ronde tuintafel. Alsook is er geen ‘leider’ op de hoek van de tafel.
 • Aan een ronde tafel kan men zich niet stoten, want er zijn geen hoeken aan.
 • Je kan veel mensen aan een tuintafel zetten die rond is van vorm, over het algemeen meer dan bij een rechthoekige tuintafel.

Nadelen van ronde tuintafels

Wanneer je twijfelt tussen een ronde en rechthoekige tafel, moeten we natuurlijk ook de nadelen van ronde tuintafels op tafel leggen en dat zijn de volgende:

 • Een ronde tuintafel neemt helaas meer plek in beslag dan een rechthoekige tafel. Als je een kleine tuin hebt, kan een ronde tuintafel de ruimte al meteen nog kleiner maken.
 • Het assortiment ronde tuintafels blijft, ondanks dat de populariteit wel groeit, beduidend kleiner dan het assortiment rechthoekige tuintafels. Je hebt dus minder keuze.

Houten tuintafels

Tuintafels zijn er natuurlijk ook in verschillende materialen. Een daarvan is hout. Houten tuinmeubels zoals houten tuintafels zijn zeer gezellig om in de tuin te plaatsen. Zeker wanneer je een landelijke tuininrichting hebt en je ook al een houten tuinset hebt staan, is het plaatje compleet met een houten tuintafel erbij. Er zijn verschillende soorten hout waarin je houten tuintafels kan vinden. Maar een ding blijft helaas hetzelfde bij houten tuintafels in welke soort dan ook en dat is het onderhoud. Want hoe moet je houten tuintafels eigenlijk onderhouden?

 1. Maak de nieuwe tuintafel schoon met een borstel met zachte haren.
 2. Reinig de tuintafel met een vloeibare zeep, geschikt voor tuinmeubels.
 3. Na 24 uur drogen breng je een laag tuinmeubelolie aan.
 4. Breng vervolgens houtreiniger aan met een schuurborstel.
 5. Na 10 minuten intrekken: poets het tuinmeubel nogmaals met een harde borstel en vloeibare zeep.
 6. Laat 24 u opdrogen en breng eventueel nog een paar lagen tuinmeubelolie aan, maar dit hoeft niet.  

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply