40

DIY: Zelf bloemen drogen

Een grote bos bloemen is prachtige decoratie voor op tafel of in de vensterbank. Het enige nadeel is dat je er niet zo lang plezier van hebt. Je kunt er daarom ook voor kiezen om je favoriete bloemen te drogen!

Zelf bloemen drogen: tips en mogelijkheden

Waarschijnlijk heb je wel vaker gehoord dat het mogelijk is om bloemen te drogen. Het is bijvoorbeeld een leuke activiteit om samen met kinderen te doen. Toch heb je wellicht nog een paar vragen over dit Do It Yourself idee. Wat is de beste manier om bloemen te drogen? En hoe lang moeten bloemen drogen? Wij bespreken het hieronder allemaal per techniek.

Bloemen drogen aan de lucht

De eerste techniek is heel eenvoudig. Je hangt de bloemen ondersteboven en laat ze gewoon een paar dagen drogen aan de lucht. Het is belangrijk dat je ze ophangt in een warme, droge en het liefst ook donkere ruimte. Hierdoor krijg je het beste resultaat. Als je de bloemen droogt in de zon, zullen de felle kleuren verbleken.

Bloemen drogen in een doos

Je kunt kleinere bloemen ook voor een paar dagen in een (kartonnen) doos laten drogen. Het enige nadeel hiervan is dat ze niet de originele vorm behouden, omdat ze aan één kant plat gedrukt worden. Het voordeel is dat je geen rij met bloemen in je huis of schuur hoeft te hangen zoals bij de eerste techniek.

Bloemen drogen in een pers of boek

De kans is groot dat je het als kind wel eens hebt gedaan: bloemen drogen tussen een boek. Dit is een populaire bezigheid op de basisschool! Niet alleen met mooie bloemen, maar ook met andere bladeren en planten. Je legt de bloemen op een stukje keukenpapier of vloeipapier en klemt dit in een dik boek. Er is ook een speciale bloemenpers of plantenpers te koop als je het iets professioneler wilt aanpakken.

Bloemen drogen in de oven

Je kunt daarnaast bloemen drogen op bakpapier in de oven. Let op: niet elke oven is hiervoor geschikt. De temperatuur in de oven moet heel laag zijn – anders zullen de bloemen verbranden. Zet de oven op 38 graden en check regelmatig of de bloemen al gedroogd zijn. Dit kan zo een paar uurtjes duren!

Bloemen drogen met silicagel

Silicagel bestaat uit vocht absorberende kristallen en is verkrijgbaar bij de hobbywinkel. Je vult een lage bak met silicagel en verstopt de bloemen hierin. Het is belangrijk dat de bloemen elkaar niet raken en dat je de bak luchtdicht kunt afsluiten. Na een paar dagen kun je de gedroogde bloemen er voorzichtig uithalen.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply