40

Meer inbraken tijdens de feestdagen: zo bescherm jij je huis optimaal!

Tijdens de feestdagen is er een opvallende piek in het aantal inbraken. Logisch, want dan zijn er veel mensen weg. Ze gaan bijvoorbeeld naar familie of zitten de hele avond bij de buren. Bovendien is het al vroeg donker, dus kunnen inbrekers ongezien hun gang gaan. En iemand die ’s avonds laat nog over straat loopt valt ook niet op, want het is altijd wat drukker op straat rond de feestdagen. Wil jij voorkomen dat er inbrekers in jouw huis komen? Zo bescherm jij je huis optimaal!

1. Doe alsof je thuis bent

Het klinkt als een dooddoener, maar je kunt het beste gewoon doen alsof je thuis bent. Laat wat lampen branden. Bovendien werkt het heel goed om een kier tussen de gordijnen te laten en wat kopjes en glazen op tafel te zetten. Een inbreker die naar binnen kijkt, zal denken dat de bewoners alleen even weggelopen zijn en elk moment weer binnen kunnen komen. Zet ook de tv aan (eventueel met timer).

2. Sluit alles goed af

Ook al ben je alleen even naar de buren, toch is het belangrijk dat je je huis goed afsluit. Zorg voor veilige sloten: verouderde sloten kunnen meestal heel gemakkelijk worden geopend. Je kunt voordelig cilindersloten bestellen via deur-cilindersloten.nl. Daarmee maak je elke deur veilig en zo maak je het inbrekers extra moeilijk om binnen te komen.

3. Hang (nep)camera’s op

Veel mensen beveiligen hun huis door een camera op een verborgen plek op te hangen. Maar het werkt eigenlijk beter als de camera goed in het zicht hangt. Zo zal een inbreker zich realiseren dat jij over de beveiliging hebt nagedacht en hij zal liever een ander huis proberen. De camera hoeft niet eens echt te zijn: ook een nep camera heeft een afschrikkende functie. Al moet hij wel goed lijken op een echt exemplaar.

4. Zorg voor goede buitenverlichting

De kerstperiode is de tijd van extra kerstverlichting en buitenverlichting. Maak hier gebruik van door rondom je huis goed te verlichten. Zorg ook voor lampen met bewegingssensor bij de deuren. Niet alleen handig om zelf te zien waar je loopt, maar ook om inbrekers af te schrikken. Inbrekers zijn beter zichtbaar in het licht en hebben er daarom een hekel aan.

5. Sluit ook af voor het vuurwerk afsteken

Wist je dat heel veel inbrekers hun slag slaan tijdens oudjaar? Ze kijken gewoon welke mensen naar buiten gaan om vuurwerk af te steken. Dat is een goed moment om snel naar binnen te sluipen en wat kleine waardevolle spullen mee te nemen. Veel mensen sluiten hun deur namelijk niet af om ‘even’ vuurwerk af te steken. Terwijl een inbreker maar twee of drie minuutjes nodig heeft om jouw duurste spulletjes mee te nemen.

6. Berg dure spullen extra goed op

Misschien ligt je laptop meestal los op de tafel of laat je je telefoon in de gang liggen. Zit je portemonnee gewoon in je tas en liggen je sieraden open en bloot op je nachtkastje. Dat is natuurlijk niet zo heel verstandig, maar we kunnen ons voorstellen dat je niet voortdurend alles in een kluis stopt. Maar… tijdens de feestdagen verdient dit wel extra aandacht! Stop dure spullen ergens waar ze niet direct zichtbaar zijn, bijvoorbeeld in de kledingkast of achter de handdoeken. Na de feestdagen kun je alles weer op de gebruikelijke plekken leggen als je dat wilt.

Je hoeft je huis echt niet volledig te beveiligen om de feestdagen door te komen zonder inbraak. Het is vooral een kwestie van de woning onaantrekkelijk maken voor inbrekers. Licht, de mogelijke aanwezigheid van mensen en goede sloten zijn al een heel goede afschrikking. Verder kun je ook voorkomen dat een inbrekers zomaar alle dure spullen netjes klaar ziet liggen. Met deze zes tips maak jij het inbrekers niet te makkelijk tijdens de feestdagen.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply