19

DIY: White wash verftechniek

Als je een liefhebber bent van de landelijke of brocante woonstijl, heb je ongetwijfeld al eens van white wash gehoord. Je kunt allerlei interieuritems kopen met zo’n white wash effect, maar het is soms nog leuker om het zelf te doen! In dit Do It Yourself artikel lees je meer informatie zodat je zelf met de white wash verftechniek aan de slag kunt gaan.

Wat is white wash?

Whitewash is een verftechniek om een gebleekte look te verwezenlijken. Het wordt vaak toegepast op houten meubels, maar ook op vloeren, muren en allerlei woonaccessoires. Met white wash creëer je een witte waas met een vintage karakter. Eerder werd er met name kalk gebruikt om het gebleekte effect te bereiken. Tegenwoordig kun je speciale white wash verf of beits kopen voor zowel binnen als buiten. Een andere optie is om gewone witte verf te verdunnen zodat het minder goed dekt. Op de onderstaande afbeelding zie je dat de nerven van het hout nog goed zichtbaar zijn. Zelfs de natuurlijke houtkleur schijnt op sommige plekken een beetje door.

White wash beits voor buiten

Wil je de schutting, tuinmeubelen of de overkapping een make-over geven met white wash? Dan is het belangrijk om de juiste verf te kiezen. In dit geval is een weersbestendige beits aan te raden. White wash beits is halftransparant (wat zorgt voor de witte waas) en trekt in het hout zodat het materiaal goed wordt beschermd. Er zijn duurzame soorten beits verkrijgbaar die geen chemische stoffen bevatten en dus niet schadelijk zijn voor mens en milieu.

Watergedragen white wash voor binnen

Maak binnen gebruik van een white wash verf op waterbasis. Deze verfsoort is veilig te gebruiken en laat geen nare verfdampen in de lucht hangen. Je kunt white wash in principe op iedere houtsoort toepassen. Denk aan eiken, teak, grenen en zelfs steigerhout. Zowel bij het white washen van tuinmeubels als meubels voor binnen is het belangrijk om het hout eerst te ontvetten. Voor een betere hechting schuur je het hout daarna op. Wil je een extra doorleefde vintage look creëren? Dan kun je na het drogen van de verf nogmaals over het hout wrijven met schuurpapier.

Bakstenen muur verven met white wash

Op een bakstenen muur kun je wel het beste kalkverf of krijtverf gebruiken. Met verdunde witte verf krijg je namelijk lastiger het gewenste effect. Maak gebruik van een grote blokkwast en verf niet met een verfroller. Heb je de white wash iets te dik aangebracht? Veeg dan een beetje weg met een oude handdoek voordat het is opgedroogd.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply