15

DIY: stappenplan om zelf mozaïek tegels te zetten

Mozaïek wordt vaak gebruikt ter decoratie in de keuken of badkamer. Het zijn kleine tegeltjes die samen een patroon vormen of juist strak naast elkaar worden geplaatst. Omdat het een behoorlijk precisiewerkje is, worden steeds meer mozaïek tegels als strips of op gaas verkocht. Hierdoor ben je veel sneller klaar. Wil je toch mozaïek zetten op de traditionele manier? Maak dan gebruik van ons handige stappenplan!

Stap 1. Bereid de ondergrond voor

Voor een strak resultaat moet de ondergrond schoon, vlak en droog zijn. Maak het oppervlak daarom eerst helemaal vrij van vuil, vet en stof. Schuur eventuele oneffenheden vlak. Is de ondergrond nog onbehandeld en zuigend? Behandel het dan met een primer.

Stap 2. Maak een legplan

Bepaal in welk patroon je de mozaïek tegels wil bevestigen. Zijn het allemaal kleine vierkantjes die je recht naast elkaar gaat plaatsen? (vaak het geval bij kant-en-klare mozaïek tegels) Of zijn het organische vormen waar je creatief mee aan de slag moet? Bij het gebruik van meerdere kleuren is het extra belangrijk om van tevoren een legplan te maken. Bepaal bijvoorbeeld of je een specifieke volgorde van kleuren wil aanhouden of een heel nonchalant eindresultaat wil creëren.

Stap 3. Breng lijm aan met een lijmkam

Als het legplan eenmaal duidelijk is, breng je lijm aan op de ondergrond. Gebruik hiervoor een lijmkam om de lijm gelijkmatig te verspreiden. Werk in kleine stukken om te voorkomen dat de lijm al is opgedroogd voordat je de tegels erop hebt geplakt.

Stap 4. Plak de mozaïek tegels vast

Plak de tegeltjes vast op de juiste plek en druk ze voorzichtig aan. Voor de randen en hoeken kun je tegels op maat snijden. Gebruik hiervoor een speciale tegelsnijder. Laat de lijm na het bevestigen van alle tegels goed drogen. Kijk altijd even naar de droogtijd die staat aangegeven op de verpakking.

Stap 5. Voeg de mozaïek tegeltjes

Als de lijm goed droog is, kun je voegmiddel tussen de mozaïek tegels aanbrengen. Zorg ervoor dat alle naden bedekt zijn. Het overtollig voegmiddel poets je vervolgens weg met water en een spons. Laat de voegen vervolgens uitharden.

Stap 6. Maak de mozaïek wand schoon

Zodra de voegen zijn uitgehard, maak je de mozaïek wand nog eens goed schoon. Zo kun je direct controleren of alles netjes is. Gebruik altijd een zachte microvezeldoek om krassen op de tegels te voorkomen.

Zie je deze DIY toch niet zitten? Verdiep je dan in de mogelijkheden van zelfklevende plaktegels.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply