22

DIY: Origami boekenlegger vouwen

Een boek lezen wordt natuurlijk nog leuker als je een toffe boekenlegger hebt. Onze tip voor je vrije middag: ga zelf een boekenlegger maken! Bijvoorbeeld door er eentje van papier te vouwen. Na het vouwen van zo’n origami boekenlegger kun je het naar eigen wens versieren. Voor de onderstaande boekenlegger DIY gebruiken we een konijn als voorbeeld.

Boekenlegger zelf maken: wat heb je nodig?

Voor deze simpele Do It Yourself heb je maar een paar dingen nodig, namelijk:

  • Papier in verschillende kleuren
  • Schaar
  • Potlood en stift
  • Lijm

Stap 1: Knip een vierkant en vouw dubbel

Knip een vierkantje uit of gebruik voor het gemak kant-en-klare vierkante vouwblaadjes. 10 x 10 centimeter is een goede richtlijn, maar je kunt het formaat natuurlijk helemaal zelf bepalen. Vouw de vierkant dubbel tot een driehoek en klap het bovenste puntje naar beneden. Zorg ervoor dat het puntje exact de onderkant van het papier raakt.

Stap 2: Vouw de buitenste hoekjes naar binnen

Vouw nu de twee buitenste hoekjes van de driehoek naar binnen. Hierbij moeten de punten elkaar in het midden raken. Klap deze hoeken nu weer naar buiten zodat de vouwlijn zichtbaar is.

Stap 3: Vouw de hoekjes omhoog

Vouw dezelfde buitenste hoeken nu omhoog. Hierdoor ontstaat er een klein vierkant.

Stap 4: Vouw de hoekjes naar binnen

Door de aller eerste vouw uit stap 1 is er een opening ontstaan. Hier kun je de omhoog geklapte punten nu achter steken. Je vouwt ze dus naar binnen. Alsof er een kleine patatzak ontstaat. Dit is de basis vorm van de origami boekenlegger. Je kunt de opening over de hoek van een aantal bladzijdes schuiven.

Stap 5: Maak de DIY boekenlegger af

Nu is het tijd om de boekenlegger op te fleuren. Je kunt er op tekenen of er een leuk dier van maken. Knip twee oren, ogen, een neusje en tanden uit om een origami konijn te maken. Als je de boekenlegger gebruikt tijdens de studie, kun je er bijvoorbeeld handige keywords op schrijven. Zo kun je informatie in een studieboek sneller terugvinden.

Met origami kun je alle kanten op! Dit eenvoudige Do It Yourself idee is bijvoorbeeld leuk voor op de basisschool. Laat kinderen hun eigen boekenlegger maken om lezen te stimuleren. Als volwassene kun je de vouwkunst ook naar een hoger niveau tillen. Vouw bijvoorbeeld een kraanvogel van papier of ga de uitdaging aan met een moderne origami vaas. Misschien ontdek je wel jouw verborgen talent!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply