38

origami kraanvogel vouwen

kraanvogels

kraanvogels van origami zoo via djello

de geschiedenis van de kraanvogel vouwen

Wens je iemand geluk, gezondheid en een lang leven…. dan vouwen ze in Japan een kraanvogel als kado. Een kraanvogel zou volgens een legende wel 1000 jaar leven. Wordt er een kind geboren of gaan mensen trouwen, dan krijgen ze vaak een Senzuburu kado. Dit is een slinger met 1000 kraanvogels om hen geluk te wensen!

‘Wie ziek is en duizend kraanvogels vouwt zal bij de laatste kraanvogel beter zijn..’ Er is een mooi Japanse legende die tot de wereldwijde verspreiding van de kraanvogel heeft geleid. Een jong meisje Sasako Suzaki werd radio actief besmet door de kernbom die in 1945 op Hiroshima viel. Ze leek op te knappen, maar werd toch ongeneeslijk ziek. Ze wilde niet sterven en begon met het vouwen van 1000 kraanvogels, maar heeft helaas is ze na 644 papieren kraanvogels gestorven. Voor haar en de slachtoffers is een mooi standbeeld gemaakt. Elk jaar worden er op 6 augustus vanuit de hele wereld papieren kraanvogeltjes opgestuurd naar Japan om het monument te versieren. (meer info)

Mooi!

Deze legendes en verhalen hebben ervoor gezorgd dat de kraanvogels over de hele wereld verspreid zijn. Dus wij zien ze ook regelmatig in Nederland voorbij komen. Ze zijn gewoon mooi! Ze zijn leuk om te vouwen en je kunt er van alles mee doen: ergens neer zetten, weggeven en van alles ermee versieren.

Tegenwoordig kun je mooie vouwblokkenvan Origami zoo kopen met 50 afscheurbare blaadjes om kraanvogels te vouwen. Dat ziet er tof uit. Ze zijn er in rood, geel en blauw verkrijgbaar. Kun je dus zo mee aan de slag!
Ik kreeg er een paar van Maureen van Djello en heb er een mooi plekje voor in mijn huis van gemaakt. Dat komt goed uit, want het is een beetje saai zo in november!

Ze heeft trouwens nog veel meer leuke vouwklusjes met papier, zo heeft ze ook een origami bird van Britta Manger, die heb ik vorig jaar een keer laten zien… Als je nog meer origami-inspiratie zoekt, kijk dan eens op mijn pinterest-bord van origami!

Nou: aan de slag allemaal!

kraanvogels

kraanvogels vouwen

kraanvogels

alles wat ik gebruikte bij deze knutsel

de origami kraanvogel via djello

de origami kraanvogel via djello

kraanvogels

kraanvogels aan en op een tak

kraanvogel

een kraanvogel in een weckpot

 

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply