15

DIY: houten vloer beitsen

Heb jij een echte houten vloer en is deze toe aan een opfrisbeurt? Dan kun je de oude houten vloer beitsen om het een nieuw leven in te blazen. Parket beitsen is eenvoudiger dan veel mensen denken. Met een goede voorbereiding lukt het je zeker! Lees dit artikel met tips en handige informatie om jezelf alvast op weg te helpen.

Houten vloer beitsen of lakken?

Moet je nou eigenlijk de houten vloer lakken of beitsen? Dat is afhankelijk van jouw doel. Met lak breng je een beschermlaagje aan op het hout. Dit wordt ook wel een filmlaag genoemd. Het voordeel van lak is dat het goed beschermt tegen slijtage en vloeistoffen. Helaas kan de laklaag ook gaan scheuren of bladderen. Daarnaast zijn de meeste lakken vrij chemisch.

Met beits bescherm je een houten vloer juist van binnenuit. Het trekt in het hout, werkt vochtregulerend en creëert een natuurlijke look. Beits voor een houten vloer stinkt bovendien niet na het aanbrengen, wat bij een chemische lak vaak wel het geval is. De behandeling gaat minder lang mee, maar is wel gemakkelijk bij te werken.

Houten vloer beits: kleuren en mogelijkheden

Beits is verkrijgbaar in diverse kleuren, waardoor je allerlei looks kunt creëren. Om de natuurlijke houttint te behouden, kies je een beits in een bijpassende bruintint. Voor een stoere uitstraling kun je de houten vloer zwart beitsen of grijs maken. Wil je een kamer groter laten lijken? Maak de houten vloer dan lichter met wit. Beits is niet dekkend. Wil je wel een dekkend resultaat? Dan moet je lak of andere speciale verf gebruiken.

Parketvloer beitsen: benodigdheden

Naast de gewenste beits (en eventuele lak) heb je de volgende spullen nodig: ontvetter, schuurmachine, platte kwast, verfroller, verfbak, zachte doek, stofzuiger en eventueel gereedschap om beschadigingen mee te herstellen.

Kort stappenplan

  1. Zorg ervoor dat alle spijkers goed in de vloer zijn geslagen (bij een nieuwe vloer) en dat alles stevig op zijn plek ligt.
  2. Maak de houten vloer stofvrij met een stofzuiger en ontvet het met gebruik van een zachte doek en ontvetter.
  3. Vul eventuele gaten en herstel beschadigingen.
  4. Schuur de houten vloer met de nerf mee.
  5. Maak de vloer weer grondig schoon en stofvrij.
  6. Nu kun je de grenen of eiken vloer beitsen. Laat het goed drogen voordat je een tweede laag aanbrengt. Kijk naar de droogtijd en het advies op de verpakking van de beits.
  7. Voor een extra sterk en slijtvast resultaat, breng je ook nog twee lagen transparante parketlak aan. Let wel op: deze lak heeft minimaal een week nodig om volledig uit te harden.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply