44

7 tips voor een mooie houten vloer

vloer

een mooi afgewerkte houten vloer via

Als je een mooie houten vloer of en laminaat vloer gaat aanschaffen, zijn er een paar zaken waar je vooraf over na moet denken. Zaken over de houtsoort, de afwerking en het leggen zelf. Om alles goed over na te denken, zet ik even 7 tips op een rij:

 

1. De houtsoort

Bedenk goed welke houtsoort goed bij je smaak en je woonstijl past. In ieder geval worden de houtsoorten vurenhout, eikenhout, beuken en grenen het meest gekozen. Vurenhout is het goedkoopste houtsoort, maar is wel het zachtste soort. Grenen is wat harder, krimpt iets minder en heeft een wat mooiere tekening. Iedereen heeft zo zijn eigen smaak, vind je het milieu ook belangrijk bij het maken van een goede keuze, lees dan het artikel verantwoord hout kiezen.

2. Vast of zwevend

Het is goed om te bedenken of je de vloer zwevend of vast wilt leggen. Een zwevende vloer ligt los, dit heeft het voordeel dat je het op een isolatielaag kan leggen, dat het los ligt en je het dus makkelijk mee kunt verhuizen. Het nadeel is dat de zwevende vloer kan gaan kraken en dat de vloerdelen kunnen gaan ‘werken’. Een vaste vloer werkt minder en heeft minder ruimte nodig aan de zijkanten.

 

3. Geluidsisolerende vloer

Bij een zwevende vloer is er ruimte om een geluidsisolerende laag aan te brengen. Als je in een vrijstaand huis woont en je deze goed is geïsoleerd, er aandacht is voor de akoestiek, hoeft deze laag uiteraard niet. Woon je op een flat of op een bovenverdieping, dat moet je je goed laten voorlichten. Je wilt geen ruzie met je onderburen krijgen…

 

4. Het leggen van een mooie houten vloer

Een Vloer leg je meestal haaks op het grote raam, dit zorgt ervoor dat het licht minder in de naden valt. Maar de richting van het leggen heeft ook invloed op de beleving van de ruimte. Als je het in de lengte legt, lijkt de ruimte langer. Leg je de planken in de breedte, dan lijkt een kamer breder en kun je slim gebruik maken van optisch bedrog. Je kunt een vloer ook diagonaal leggen, dat ziet er eens anders uit. Uiteraard heb je ook nog een aantal bijzondere legpatronen, dit heeft veel invloed op de uitstraling van de  vloer en of het past bij je woonsmaak.

 

5. Vochtigheid

Als je een vloer laat leggen, moet je goed uitzoeken of de vloer droog genoeg is. Als je een nieuw huis hebt dat net opgeleverd is, is het goed om uit te zoeken of de luchtvochtigheid niet hoger dan 3% is. Soms duurt het drogen wel 2 maanden, hou het in de gaten, want je wilt niet dat je vloer krom trekt. Als je een vloer hebt uitgekozen, dan wordt deze 2 weken voor het leggen alvast geleverd. Zo kan het hout vast wennen aan de luchtvochtigheid en temperatuur in jullie huis.

 

6. De toplaag van de houten vloer

Het is belangrijk om te bedenken welke afwerking het meest past bij jullie gebruik. De meeste mensen kiezen voor was, olie of lak, uiteraard zijn er meer toepassingsmogelijkheden.
* Vloerlak geeft een chique uitstraling en accentueert de nerf in het hout. Het lakken is meer werk, maar je hebt jarenlang geen onderhoud aan, behalve het dweilen.
* Met was  of wax kies je voor de meest natuurlijke uitstraling. Mooi, maar wil je dit zo houden dan moet je het goed bijhouden. Bij was heb je ook nog de keuzen of je de vloer wilt opfrissen met een white wash of een grey wash afwerking.
* Olie op de vloer geeft een matte uitstraling, ook erg mooi. De kale plekken die je in de vloer krijgt, kun je steeds bijwerken en bijhouden.

 

7. De afwerking

Een vloer ziet er pas mooi uit als de aansluiting naar de wand goed is. Deze overgang kun je goed afwerken met plinten en deze zijn er in alle soorten en maten te verkrijgen. Zo zijn er eenvoudige gladde plinten, maar er zijn ook luxe plinten met een subtiele groef. De hoogte en kleur van de plint doet ook iets met de uitstraling van de vloer, kijk goed naar foto’s van houten vloeren en het effect van de hoogte van de plint. Op deze manier kun je makkelijker kiezen wat bij jou en je huis past.

 

Zelf ben ik niet zo handig, ik zou de vloer door vakmensen laten doen. Hou je wel van klussen, dan raad ik het stappenplan van een houten vloer leggen aan.
Rest mij nog om je succes te wensen bij het maken van de juiste keuzes!

houten vloer

een warme houten vloer

Bewaren

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply