33

7 redenen waarom jij je huis moet isoleren

Isoleren is de laatste jaren erg belangrijk geworden. Bij nieuwbouw woningen gaat dat zelfs zo ver dat er vrijwel geen sprake meer is van warmteverlies. Woon jij in een wat oudere woning, die nog niet goed is geïsoleerd? Dan is het tijd dat jij ook aan de slag gaat. Dit zijn de 7 belangrijkste redenen waarom ook jij je huis goed moet isoleren.

1. Het bespaart energie

Het isoleren van je huis levert je een flinke besparing op je energierekening. Dat komt omdat de koude lucht van buiten niet meer zomaar naar binnen kan. Tegelijkertijd kan de warmte vanuit je huis niet zomaar naar buiten verdwijnen. Zodoende hoeft je verarming minder hard te werken om je huis netjes op temperatuur te brengen en te houden.

2. Je verdient je investering terug

Als je gaat isoleren, kost dat natuurlijk ook geld. Maar een groot voordeel is, dat je dit geld al vrij snel weer terugverdient. Zeker als je een slecht geïsoleerde woning gaat opknappen door te isoleren, daalt je energierekening aanzienlijk. Dat geld verdien je meestal binnen 5-7 jaar weer helemaal terug. Daarna maak je winst en levert je investering aanzienlijk meer op dan spaargeld bij de bank.

3. Het is comfortabeler

Je huis isoleren betekent ook dat je van een heleboel problemen af komt. Zo wordt er goed gekeken naar tocht en worden kieren en naden gedicht. Daardoor heb je geen tocht meer in huis, wat zorgt voor een stabielere temperatuur. De ruimte kan veel beter gelijkmatig worden verwarmt, waardoor elke plek even comfortabel is.

4. Het is beter voor het milieu

Ja, natuurlijk is het fijn als je geld bespaart. Maar dat is niet de enige reden waarom je isoleert. Je wilt ook isoleren omdat het goed is voor het milieu. Daarom let je bij het kiezen van je isolatiemateriaal goed op de duurzaamheid. Welk materiaal is het minst schadelijk voor het milieu? Bij voorkeur gebruik je biologisch materiaal, maar in ieder geval probeer je producten waar aardolie voor gebruikt wordt te vermijden.

5. Alleen met isolatie werkt andere verwarming

Er is een goede reden dat vrijwel elke woning is uitgerust met een CV ketel en radiatoren. Dat komt omdat dit systeem het beste werkt als je een matig geïsoleerde woning hebt. Maar is je woning goed geïsoleerd, dan kun je kiezen voor andere en duurzamere verwarming. Vloerverwarming is bijvoorbeeld alleen effectief als je woning goed geïsoleerd is. Dat geldt ook voor verwarmingsbronnen als de warmtepomp.

6. Isolatie voorkomt schimmels en huisstofmijt

Elke woning bevat vocht. Koude lucht kan echter minder vocht bevatten dan warme lucht. Daardoor slaan waterdeeltjes neer op koude oppervlakken en condenseren ze sneller in koude lucht. Het gevolg is dat je in koude ruimtes en op koude muren en ramen sneller waterdruppels krijgt. En dat vinden schimmels en huisstofmijten geweldig, want die houden van vocht! Door goede isolatie voorkom je koudere plekken in huis en voorkom je dus ook schimmelvorming op die plaatsen. 

7. Je kunt veel zelf doen

Isoleren moet gedeeltelijk door professionals gedaan worden. Spouwmuurisolatie kun ej bijvoorbeeld niet zelf aanbrengen. Maar heel wat andere dingen kun je wel zelf doen. Zo kun je prima zelf de zolder isoleren met steenwol en osb platen. Op die manier is het isoleren een stuk goedkoper en levert het toch hetzelfde rendement op.

Je huis isoleren heeft meer voordelen dan je denkt. Waarschijnlijk wist je al dat isoleren beter is voor het milieu en beter voor je portemonnee. Nu heb je ontdekt dat er nog wel meer redenen zijn waarom het isoleren van je huis een goede keus is. Wil jij aan de slag met je isolatie? Check dan ook of je recht hebt op subsidie!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply