21

Biodiversiteit in de tuin vergroten: 6 handige tips

Tegenwoordig kiezen veel mensen voor een moderne tuin met grote grijze tegels, een strak gazon en een overkapping. Dit ziet er wel heel stijlvol uit, maar is niet goed voor de biodiversiteit in je tuin. Het is namelijk niet aantrekkelijk voor insecten en dieren. En dat is ontzettend jammer! Alle dieren – hoe klein of groot dan ook – zijn belangrijk voor de natuur. Waarom zou je ze niet een handje helpen? Wij geven je graag 6 handige tips voor een natuurlijke tuin met meer biodiversiteit. Hoe ga jij de biodiversiteit in je tuin verhogen?

Tip 1. Houd de tuin niet té netjes

Een slecht onderhouden tuin is eigenlijk een paradijs voor wilde planten, insecten en dieren. We begrijpen dat je de achtertuin niet wilt verwaarlozen, maar er is altijd een goede middenweg te vinden. Haal bijvoorbeeld niet al het onkruid weg. Kies een hoekje in de tuin waar alles mag groeien en verwilderen. Dat geldt ook voor het gazon. Laat al die mossen, wilde bloemetjes en het onkruid maar groeien. Soms is het resultaat zelfs mooier dan je dacht!

Tip 2. Ga voor een groene schutting

Maak gebruik van een groenblijvende haag in plaats van een houten schutting. Zo breng je gemakkelijk wat meer groen in de tuin. Een haag is bovendien een fijne schuilplek voor vogels en egeltjes.

Tip 3. Gebruik een variatie aan bloemen

Zorg voor een grote variatie aan bloemen in je tuin om meer bijen en vlinders te trekken. Kies bloemen die lekker ruiken en veel nectar produceren. Zo maak je de tuin aantrekkelijker voor bestuivers. Een border met wildbloemen ziet er ook nog eens heel kleurrijk uit. Perfect voor een landelijke tuin!

Tip 4. Voeg een waterelement toe

Wil je de tuin biodivers aanleggen en heb je nog voldoende ruimte over? Leg dan een mooie vijver aan. Hoe natuurlijker de omgeving, hoe beter. Omring de vijver met planten en bloemen en besteed ook aandacht aan het leven ín het water. Heb je slechts een kleine achtertuin? Dan is een ander waterelement zoals een fonteintje ook al een mooie toevoeging.

Tip 5. Maak je eigen compost

In een duurzame tuin heb je eigenlijk geen afval. Het groenafval kun je namelijk gebruiken als compost. Maak je eigen composthoop of koop een afgesloten compostbak. Alle schimmels en bacteriën maken de bodem in je tuin gezonder en vruchtbaarder.

Tip 6. Zet een insectenhotel in de tuin

Maak jouw biodiverse en ecologische tuin compleet met een insectenhotel. Die kun je kant-en-klaar kopen, maar ook gemakkelijk zelf maken. Zet het insectenhotel op een beschut plekje en niet te dicht bij je terras.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply