35

6 tips bij het inrichten van de eethoek

De eethoek wil je ze gezellig mogelijk inrichten. Het is de plaats om samen te eten, om te spelen of om te hobbyen. En of je nu de eethoek in de keuken hebt of in de woonkamer, het blijft een belangrijke plaats in huis. Ga jij een nieuwe eethoek inrichten? Dit zijn 6 handige tips om het gezellig te maken.

1. Kies een passende eettafel

De eettafel is het belangrijkste element in de eethoek. Bij het kiezen van een mooie eettafel moet je natuurlijk rekening houden met je budget. Maar toch heb je ook dan nog veel keus in verschillende soorten eettafels. Kijk bijvoorbeeld voor een robuuste eettafel van Debommelmeubelen.nl. Daar vind je prachtige eettafels in alle prijscategorieën. Je kunt als je handig bent ook zelf je eettafel maken, al is dat meestal niet goedkoper dan een kant-en-klare eettafel.

Kleine ronde eethoek

2. Banken of stoelen?

Heb je een echte aparte eethoek, die ook in een hoek van de kamer is? Dan kun je aan de zijden waar de tafel bij de muur staat gebruik maken van banken aan de muur. Je kunt ook altijd, in elke ruimte, losse banken bij de eettafel zetten. Dat heeft voordelen, maar ook nadelen. Zo zijn banken strakker en stijlvoller, maar zijn ze minder gemakkelijk te verplaatsen. Je moet dus van tevoren bedenken of je gebruik maakt van een of meer banken of dat je liever stoelen bij de eettafel hebt.

3. Trend: verschillende stoelen

De laatste tijd is er een nieuwe trend als het gaat om de eethoek. In plaats van 4 of 6 dezelfde stoelen, wordt gekozen voor een mix van verschillende stoelen. Dat kunnen een aantal dezelfde zijn, maar het is ook leuk om allemaal verschillende stoelen te kiezen. Meestal worden stoelen gekozen uit een bepaalde woonstijl, maar zelfs dat is niet verplicht. Door verschillende stoelen te kiezen creëer je een speels effect aan tafel. Bovendien kan dan iedereen zitten op een stoel die hij/zij comfortabel vindt zonder compromissen te sluiten.

Verschillende stoelen aan tafel

4. Tafelkleed?

Vroeger had elke tafel een dik tafelkleed of tafellaken. Maar dat is allang niet meer zo. Tegenwoordig wordt vooral gekeken naar de toestand van de tafel. Is de tafel mooi of heeft hij bijzondere eigenschappen? Dan kun je ervoor kiezen om geen tafelkleed te nemen. In andere gevallen is een tafelkleed juist wel praktisch; bijvoorbeeld als je kleine kinderen hebt die de tafel zouden beschadigen. Of als de tafel gewoon niet zo mooi is, maar nog wel degelijk genoeg om te houden. Heb je wel een mooie tafel, maar ben je bang voor beschadigingen of vuil? Dan kun je kiezen voor een doorzichtig tafelkleed, waardoor je de tafel wel kunt blijven zien.

5. Goede verlichting

De eettafel moet goed verlicht zijn, zodat je kunt zien wat je doet en wat je eet. Maar het licht moet ook weer niet te fel zijn. Je zult daarom een keus moeten maken wat je mooi vindt en wat handig is. Kies voor warm wit licht, zodat de tafel wel helder verlicht is, maar niet te wit. Een dimbare lamp is helemaal ideaal, omdat je dan zelf kunt kiezen hoe fel het licht moet zijn in elke situatie.

Landelijke eethoek

6. Maak het gezellig

Aan tafel moet het gezellig zijn. Maar het is niet praktisch om de tafel vol versieringen te zetten. Daarom is het beter om te kiezen voor versieringen aan de wanden of bijvoorbeeld in de vensterbank. Je kunt wel een groot ‘centerpiece’ op tafel zetten of een bos bloemen. Of doe inspiratie op voor het huidige seizoen om de tafel sfeervol aan te kleden. Dit zijn bijvoorbeeld leuke ideeën voor een lente tafel. Door de tafel opgeruimd en netjes te houden, ziet de eethoek er een stuk gezelliger uit dan wanneer het een rommeltje is op tafel.

De eethoek is een plaats om tot rust te komen en samen te eten. Het is dan ook goed om wat extra aandacht te besteden aan de inrichting van de eethoek. Welke meubels passen goed bij elkaar? En hoe creëer je extra sfeer in de eethoek? Door jezelf deze vragen te stellen en deze 6 tips te gebruiken kun jij je eethoek gezellig én praktisch inrichten.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply