37

Je eigen eetkamertafel maken

Ben jij op zoek naar een nieuwe eetkamertafel? En vind je ze eigenlijk allemaal te duur? Dan kun je zelf aan de slag! Zelfs als je niet zo vaak klust, kun je zelf een tafel maken. Natuurlijk hangt het wel een beetje van je kennis af hoe je dit het beste kunt doen. Wij maken een stappenplan om zelf je eetkamertafel te maken. Het plan is bruikbaar voor beginners én gevorderden!

Grote tekening van tafel

Stap 1: Maak een tekening

Maak een tekening van de tafel die je voor ogen hebt. Je kunt gaan voor een simpele rechthoekige tafel met vier poten, maar je kunt ook allerlei andere dingen bedenken. De mogelijkheden zijn eindeloos! Natuurlijk is het wel goed om van tevoren al te bedenken of je ontwerp wel realistisch is. Kun je dit echt zelf gaan maken? Zet op de tekening van de tafel ook alle afmetingen. Zo weet je hoeveel materialen je nodig gaat hebben.

Stap 2: Kies je houtsoort

Er zijn veel houtsoorten om uit te kiezen. De meeste tafels voor binnenshuis zijn gemaakt van zacht hout, zoals vurenhout. Dit hout is stevig, gemakkelijk te bewerken en gaat jarenlang mee. Je kunt goedkoop vurenhout kopen bij Bouwbestel.nl. Vurenhout is niet alleen heel geschikt voor toepassingen voor binnen, maar ook voor hout buiten in de tuin. Naast zachthout heb je ook nog hardhout. Meestal gaat het dan om eikenhout, maar er zijn nog meer soorten hardhout. Op zich is hardhout ook een heel mooi materiaal, maar het is veel moeilijker te bewerken. Voor een beginner dus geen goede keus! Verder kun je ook nog kiezen voor oud en/of gebruikt hout, zoals pallethout: moeilijk te bewerken, maar je hebt wel meteen een antieke uitstraling.

Oude houten tafel

Stap 3: Haal alle benodigdheden in huis

Tijd voor de boodschappen: haal alle benodigdheden in huis. Wat je nodig hebt voor en gewone planken tafel:

  • Hout voor het tafelblad
  • Hout voor versteviging
  • Hout voor poten, of anders een alternatief (bijv. een los metalen onderstel)
  • Houtlijm
  • Lijmklemmen
  • 3 spanbanden
  • Eventueel moeren en bouten, schroeven en/of spijkers

Stap 4: Lijm het tafelblad

Je begint de tafel met het tafelblad. Dit bestaat meestal uit 3-5 planken die aan elkaar zijn gelijmd. Leg de planken op een vlakke ondergrond. Pas ze zo aan elkaar dat je zo weinig mogelijk naden en kieren krijgt. Leg de spanbanden onder de planken in de breedte. Smeer de planken aan de zijkanten in met een laag houtlijm. Laat even drogen en leg de planken dan strak tegen elkaar. Gebruik de spanbanden om de planken heel strak aan elkaar te klemmen. Je kunt het beste wat gewicht erop zetten om te voorkomen dat de planken omhoog gaan schuiven. Laat de lijm minimaal 3 uur drogen, liefst nog wat langer.

Grote ruwhouten tafel

Stap 5: Het tafelblad versterken

Tijd om het tafelblad te versterken. Alleen lijm is niet genoeg: bij intensief gebruik zullen de planken van elkaar los komen. Daarom versterk je nu het tafelblad. Dit doe je meestal door latten aan de onderkant van het tafelblad te schroeven of lijmen. Je kunt een rand van latten rondom het tafelblad maken zodat je een dikker uiterlijk krijgt. Of je gebruikt juist alleen twee of drie latten midden onder de tafel, uit het zicht. Ga je de versterking schroeven of spijkeren, doe dit dan zo dat er geen delen uitsteken boven het tafelblad. Lijmen is meestal mooier: besmeer de latten met lijm, laat even drogen en klem ze met lijmklemmen op hun plaats. Laat minimaal 3 uur drogen.

Stap 6: Bevestig poten of onderstel

Maak je een tafel met houten poten? Dan kun je ze op verschillende manieren bevestigen. Je kunt ze bijvoorbeeld lijmen, al moet je goed opletten dat er genoeg druk op de constructie staat tijdens het lijmen. Je kunt de poten ook met latjes vastmaken aan het tafelblad. Schroef twee of vier latjes vast aan de bovenkant van de poot en bevestig ze daarna met schroeven aan de onderkant van het tafelblad. Een onderstel is meestal al van tevoren geschikt gemaakt om onder de tafel te worden bevestigd. Ook hier kun je kiezen voor lijmen of schroeven. Zorg ervoor dat de poten of het onderstel genoeg versterkt zijn, zodat de tafel niet kan gaan wiebelen.

Afmaken van de tafel

Je hebt nu eettafel gemaakt. Maar je vindt hem vast nog niet perfect. Je kunt de tafel licht schuren en afwerken naar je keuze. Je kunt de tafel bijvoorbeeld oliën, maar dat is alleen geschikt voor tafel met licht gebruik. Meestal kun je beter kiezen voor een (doorzichtige) lak of voor een beits. Dan is de tafel ook geschikt voor langdurig en intensief gebruik. Zo zie je: het is helemaal niet zo moeilijk om zelf een mooie eetkamertafel te maken!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply