47

5 Tips voor het storten van een strakke betonnen vloer

Het storten van een betonvloer is een uitdaging, maar je kunt het toch prima zelf doen! Verdiep je van tevoren in het proces zodat het eindresultaat zo strak mogelijk wordt. Dit artikel kan je daar wellicht goed bij helpen.

1. Koop de benodigdheden

Voor het storten van een betonnen vloer heb je een aantal spullen nodig. Hieronder staat een simpele checklist waarmee je naar de winkel kunt gaan:

  • Betonmortel
  • Speciekuip
  • Betonmixer of een betonmolen (deze kun je ook huren i.p.v. kopen)
  • Wapeningsmateriaal (betongaas, zwaluwstaartplaten etc.)
  • Betonschop
  • Betonhark
  • Reilat
  • Plastic folie

2. Bereid je goed voor

Zorg ervoor dat je weet hoe je het aan gaat pakken. Vraag eventueel hulp aan een handige buurman of een familielid. Als je twijfelt over de aanpak kun je ook eerst om advies vragen bij een professional. Denk er daarnaast aan dat je geen beton moet storten bij vrieskou. Dit kan het beton beschadigen en een minder strak resultaat opleveren. Het moet buiten dus minimaal 5 graden Celsius zijn.

3. Maak de ondergrond gereed

Beton is een zwaar materiaal. De ondergrond moet dus ook stevig en stabiel genoeg zijn. Maak een goede basis met zand of isolatieplaten. Hier overheen leg je een laag plastic folie. Dit zorgt ervoor dat het beton geen vocht verliest aan de ondergrond. Bescherm ook de onderkant van de aangrenzende muren met folie.

4. Kies de juiste bewapening

De juist bewapening is afhankelijk van het soort vloer. Betongaas/betonmatten moet je zwevend in het beton plaatsen. Laat het gaas rusten op een paar balkjes. Wil je een dunne en lichte betonvloer storten? Dan zouden zwaluwstaartplaten een goede keuze zijn. Tijdens het toepassen van de wapening kun je ook alle leidingen, afvoeren en elektra plaatsen. Wist je dat een betonnen vloer ook geschikt is voor vloerverwarming? Dit zou je er dus ook in kunnen verwerken. Heerlijk voor in een woonkamer of badkamer!

5. Laat het beton volledig uitdrogen

Mix het beton en wacht niet te lang met storten. Het mag namelijk nog niet hard worden totdat de vloer helemaal op de goede plek ligt. Verdeel alles met een hark of schop en maak het vlak met een reilat. Als de ruimte vrij vochtig is, hoef je de vloer niet af te dekken. In een droge omgeving kun je er beter wel een laagje folie overheen doen. Meestal is de vloer dan binnen 2 dagen beloopbaar. Maar dit betekent niet dat het volledig is uitgedroogd! Dit proces kan namelijk tot wel een maand duren. De exacte tijd wisselt per betonsoort.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply