37

5 tips voor een doe-het-zelf verbouwing

Een verbouwing kun je zelf doen of uitbesteden. Zelf doen is vaak ontzettend leuk en het geeft je een gevoel van voldoening. Nog even afgezien van het geld dat je ermee bespaart natuurlijk! Toch gaan doe-het-zelf verbouwingen soms mis. Wil jij zelf aan de slag met je verbouwing? Houd dan rekening met deze 5 tips.

1. Zorg voor veiligheid

Veiligheid staat bij de meeste klussers niet echt vooraan. Maar het is een feit dat jaarlijks tientallen mensen overlijden door een ongeluk bij het zelfklussen. Vele duizenden mensen melden zich bij de huisarts of in het ziekenhuis met verwondingen die tijdens het klussen zijn ontstaan. Veiligheid is dus toch wel belangrijk om rekening mee te houden! Je verkleint de kans op ongelukken door te werken met veilige apparatuur, goede werkkleding en de juiste bescherming (gezicht, ogen, handen en voeten).

2. Ga voor praktische hulpmiddelen

Ga je het plafond witten? Je kunt natuurlijk op een wiebelig laddertje klimmen. Maar je zult merken dat het werk een stuk vlotter gaat als je een rolsteiger gebruikt. Dat geldt ook voor werkzaamheden aan de gevel of het dak. Wil je gaan klussen in de kelder of kruipruimte, dan is een mijnlamp erg praktisch. En denk ook eens na over een industriële stofzuiger. Er zijn best veel praktische hulpmiddelen die je werk een heel stuk gemakkelijker kunnen maken dan de gewone huis-tuin- en keukenmiddeltjes.

3. Werk van boven naar beneden (indien mogelijk)

Het is bij de meeste klussen het gemakkelijkst om van boven naar beneden te werken. Het punt is dat klussen altijd rommel oplevert. Door van boven te beginnen, valt rommel, verfspetters, stof en puin naar beneden. Aangezien je daar toch nog moest klussen, maar dat weinig uit. Terwijl het zonde is als je mooie nieuwe laminaatvloer bedorven wordt door verfspetters. Of als je keurig gladde gietvloer een deuk oploopt door vallend puin.

4. Houd temperatuur en luchtvochtigheid in de gaten

Bij heel veel klussen spelen temperatuur en luchtvochtigheid een grote rol. Bij het metselen heeft de luchtvochtigheid invloed om de specie. Bij het schilderen moet de temperatuur ook precies goed zijn, anders droogt de verf te langzaam of juist te snel. En ga je lijmen, dan is de temperatuur zelfs nog belangrijker. Het is dus altijd goed om te kijken of de temperatuur en luchtvochtigheid wel goed zijn voor jouw klus. Ga je een vakantiehuis in het buitenland opknappen? Dan is het verstandig om van tevoren te checken hoe de omstandigheden daar zijn.

5. Werk in delen (indien mogelijk)

Als je je hele huis gaat verbouwen, kun je natuurlijk beginnen met sloopwerk. Het grote nadeel is dat je al snel het overzicht kwijtraakt. Daardoor is het lastiger om door te zetten en verder te gaan. Het is vaak praktischer om in delen te werken. Doordat er telkens weer een klus wordt afgerond, houd je de moed erin. Bovendien heb je geen puinhoop in je hele huis, wat zeker voor het gezinsleven heel fijn is.

Een doe-het-zelf verbouwing is altijd een flinke klus. Je moet oppassen dat je de klus wel goed aankunt. Er zijn behoorlijk veel huishoudens waar de klussen zich opstapelen totdat ze eindigen bij ‘help mijn man is klusser’. Maar gelukkig zul jij met deze 5 tips in het achterhoofd deze fout niet maken. Zo kun je snel, veilig en efficiënt werken aan je klus.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply