33

DIY: Zo maak je de perfecte interieurfoto

Wil jij jouw stijlvolle interieur graag laten zien op Instagram? Of wil je gewoon een aantal mooie foto’s van de woning hebben voor in een fotoboek? Dan kun je vast wel een aantal fotografie tips gebruiken. Interieurfotografie is namelijk een vak apart! In dit Do It Yourself artikel leggen we precies uit hoe ook jij de perfecte interieur foto kunt maken. Veel succes!

Schiet interieurfoto’s bij daglicht

De beste tip is om een foto van je interieur altijd te maken bij daglicht. Dit zorgt vanzelfsprekend voor een natuurlijk effect. Zeker als beginnende/hobby fotograaf zijn de kansen op een geslaagd resultaat zo groter. Wil je toch meer leren over flitsers en belichting? Zoek dan eens naar een leuke interieur fotografie cursus bij je in de buurt. Dit is niet alleen nuttig, maar vaak ook super gezellig! Een cursus interieurfotografie kun je bovendien gebruiken als opstapje voor andere soorten fotografie.  

Maak gebruik van een statief

Een statief is niet alleen aan te raden als je een camera gebruikt. Ook als je interieurfoto’s maakt met een telefoon kan het goed van pas komen. De foto wordt een stuk scherper als je er niet met trillende handen aan hoeft te zitten. Vooral bij een lange sluitertijd is het verschil heel groot!

Probeer verschillende hoogtes en posities

Fotografie is vaak ook een kwestie van trial-and-error. Oftewel: allerlei dingen uitproberen tot je het helemaal onder de knie hebt. Probeer verschillende hoogtes en posities uit, speel met de focus en haal de camera eens van die automatische stand. Aan het einde kun je alle mislukte beelden gewoon verwijderen en de beste plaatjes uitkiezen.

Verplaats de meubels en accessoires

Het komt niet vaak voor dat het interieur er al perfect uitziet. De kans is dus groot dat er een aantal dingen verschoven moeten worden. Bijvoorbeeld omdat er dan een mooier lijnenspel ontstaat of omdat de compositie dan beter is. Zoek eventueel een aantal voorbeeld op Pinterest of Instagram om inspiratie op te doen.

Zorg ervoor dat het niet rommelig oogt

Een ander belangrijk onderdeel van interieur fotografie is dat het geheel niet rommelig mag ogen. Vaak is het makkelijk om één focuspunt te kiezen en hier een mooi beeld omheen te ‘bouwen’. Leg de nadruk op je mooie nieuwe salontafel door de bank erachter niet volledig in beeld te brengen. Of maak juist een foto van de muurdecoratie met een bos bloemen onscherp (uit de focus) op de voorgrond.

Let op de reflecties

In een interieur kunnen er veel reflecties zijn. Dit is soms heel interessant (onder andere bij een spiegel), maar soms ook heel rommelig (bijvoorbeeld bij een reflectie in het raam.) Check dit dus ook even!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply