43

Veilig klussen: 7 handige spullen om te kopen

Wanneer je gaat klussen is veiligheid een belangrijk issue. Thuisklussers belanden regelmatig op de Eerste Hulp of zelfs voor langere behandeling in het ziekenhuis. Dat heeft vooral te maken met een gebrek aan veiligheid als je aan het werk bent. Er zijn thuis eigenlijk geen regels, zoals die op de bouwplaats wel gelden. Toch zijn dit enkele spullen die je zeker nodig hebt als je veilig wilt klussen! Bowork zet 7 handige spullen voor je op rij.

1. Veiligheidsschoenen

Een flink percentage van de ongevallen heeft te maken met beschadigingen aan de voeten. Bijvoorbeeld als je met zware spullen aan het sjouwen bent en er valt iets op je voet. Het gaat ook wel mis bij het werken met scherpe voorwerpen. Zo is hout hakken een groot risico voor je voeten als je daar geen bescherming hebt. Veiligheidsschoenen of veiligheidsklompen zijn dan ook een must voor de meeste klussen.

2. Mondkapje

Veel te veel mensen krijgen beschadigingen in de luchtwegen doordat ze werken in een stoffige ruimte. Zeker als je gaat zagen of schuren komt er veel meer stof vrij dan je denkt. Het is altijd verstandig om een goed mondkapje te gebruiken als je in een stoffige ruimte werkt. Als je allergisch of astmatisch bent kun je een speciaal mondkapje aanschaffen dat het stof nog beter filtert dan de standaard kapjes.

3. Trap of steiger

Een huishoudtrapje is meestal niet genoeg bij flinke klussen. Het is ook niet erg veilig om hierop te werken. Het liefst gebruik je een kleine steiger voor binnenshuis of een grote steiger voor buiten. Eventueel kun je ook gebruikmaken van een grote en zware trap. Die staat veel stabieler dan een klein (keuken)trapje, waardoor je veiliger kunt werken.

4. Gehoorbescherming

Bij kleinere apparaten heb je geen gehoorbescherming nodig. Maar bij sommige grote apparaten wel. Als je bijvoorbeeld aan de slag gaat met een kettingzaag, moet je wel gehoorbescherming hebben. Dat geldt in principe ook voor zware apparaten of voor apparaten waar je langer dan een uur achter elkaar mee werkt.

5. Handschoenen

Je hoeft niet voor elke klus handschoenen te kopen. Maar soms kun je niet zonder. Ga je bijvoorbeeld lassen, dan heb je lashandschoenen nodig. Werk je als vrouw in de tuin en heb je zwangerschapswens, dan moet je handschoenen dragen om besmetting met toxoplasmose te voorkomen. En werk je buiten in de kou, dan zijn werkhandschoenen gewoon heel prettig om je handen warm te houden.

6. Werkkleding

Werkkleding is van zware kwaliteit en raakt niet snel beschadigd. Bovendien hebben met name werkbroeken veel vakken waar je gereedschap in kunt meenemen. Er zijn geen loshangende stukken of versieringen die in apparaten verstrikt kunnen raken. Werkkleding is dus vaak praktischer én veiliger dan gewone kleding.

7. Veiligheidsbril

Wanneer je werkt met roterende apparaten is een veiligheidsbril een verstandige keus. En als je werkt met vonken (bijvoorbeeld bij lassen) kun je absoluut niet zonder beveiliging voor je ogen. Een goede norm is de vraag of er misschien kleine deeltjes in je ogen terecht zouden kunnen komen. Zo ja, dan is een veiligheidsbril een must.

Wil je veilig klussen, dan zijn er best wat dingen om op te letten. Denk er goed over na voordat je begint. Er komen al meer dan genoeg thuisklussers in het ziekenhuis terecht omdat ze niet veilig genoeg hebben gewerkt. Zorg dat jij daar niet terecht komt! Zo kun je lekker beginnen aan je vakantieklussen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de veiligheid.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply