44

4 Stappen richting een zelfvoorzienend bestaan

Geheel zelfvoorzienend leven, het is voor velen een grote droom. Niet langer afhankelijk zijn van maatschappijen, steggelen met contracten of op en neer naar de supermarkt om boodschappen te doen. Gelukkig zijn er een aantal manieren om die droom stukje bij beetje werkelijkheid te laten worden!

4 Stappen richting een zelfvoorzienend bestaan

  1. Eten uit eigen tuin

    De eerste stap is eigenlijk ook direct de gemakkelijkste: eten uit eigen tuin. Of je nu een gigantische achtertuin hebt of enkel een balkon; je eigen groenten en fruit eten is in iedere woning mogelijk. Zo zijn er om te beginnen al meerdere fruitbomen die gewoon binnen kunnen groeien. Daarbij kunnen veel groenten en fruit planten ook prima voor het raam overleven. Zet af en toe een raampje open voor de frisse lucht en zorg dat de planten het niet te warm, of niet te koud krijgen. Heb je een grote achtertuin dan is het maken van je eigen moestuin natuurlijk helemaal ideaal. Zo heb je het hele jaar door, verse seizoensproducten uit eigen tuin – hoef je al een stuk minder boodschappen te doen.

  2. Leven op eigen energie

    Steeds meer huishoudens in Nederland maken gebruik van zonnepanelen. Nu kun je misschien denken dat de aanschaf van die panelen veel te duur is, maar je kan ze tegenwoordig ook gewoon huren! Met gehuurde zonnepanelen heb je wel de lusten, maar niet de lasten. Na een x aantal jaar kun je er vervolgens voor kiezen om de panelen over te nemen. Na gemiddeld 7 jaar gebruik van zonnepanelen is je energie zo goed als gratis!

  3. Verwarmen

    Nu is een open haard niet alleen sfeervol, maar het kan ook een behoorlijke druk van de verwarming afhalen. Door de verwarming wat vaker uit te laten staan en het haardvuur wat vaker te laten branden, bespaar je niet alleen op de kosten: je bent ook zelfvoorzienend aan het verwarmen. Daarbij is het vuur van de open haard natuurlijk een stuk gezelliger dan een saaie verwarming tegen de muur. Het hout? Dat haal je natuurlijk gewoon uit eigen tuin.

  4. Regenton

    Het plaatsen van een regenton zorgt ervoor dat je de riolen wat ontziet en hiermee mogelijke overstromingen gemakkelijker voorkomt. Behalve dat, is het plaatsen van een regenton ook een goede stap richting een zelfvoorzienend bestaan. Het opgevangen regenwater kan namelijk voor tal van doeleinden gebruiken. Of je het nu gebruikt om de auto te wassen, de planten water te geven of het filtert en vervolgens als drinkwater gebruikt. Als je het helemaal groots aan wilt pakken kun je zelfs een regenwatersysteem installeren.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply