Iedere woning beschikt over een meterkast uitgevoerd met een aardlekschakelaar. Het is zelfs een van de belangrijkste onderdelen van de meterkast. De aardlekschakelaar controleert of de binnenkomende stroom gelijk is aan de uitgaande stroom; het idee achter het stroomcircuit in huis. Op het moment dat dit niet het geval is, moet er sprake zijn van een stroomlek binnen de woning. Iets wat kan leiden tot gevaarlijke situaties. Het is om deze reden dat de aardlekschakelaar omspringt wanneer deze een verschil opmerkt in beide stromen. Je kunt zelf testen of de aardlekschakelaar goed functioneert, door de knop met de letter “T” of het woord “TEST” in te drukken. Werkt de aardlekschakelaar niet goed? In dat geval kun je deze vervangen. Er zijn hierbij een aantal factoren om rekening mee te houden.
Zelf onderdelen voor de meterkast bestellen
Je kunt een nieuwe aardlekschakelaar zelf bestellen. Er zijn verschillende webshops waar losse componenten voor de meterkast worden aangeboden. Het gaat hierbij niet alleen om een aardlekschakelaar, maar bijvoorbeeld ook om een installatieautomaat, een aardlekautomaat en een installatierelais. Het is niet altijd verstandig om deze onderdelen zelf te vervangen; schakel er de hulp van een elektricien voor in. Het vervangen van een aardlekschakelaar is een voorbeeld van een klus waarbij je een elektricien nodig hebt. Ook wanneer je een elektricien inschakelt voor hulp kun je vooraf zelf een losse aardlekschakelaar bestellen. Het voorkomt dat je een marge over dit onderdeel betaalt aan de elektricien.
Verschillende soorten aardlekschakelaars
Aardlekschakelaars zijn er in verschillende varianten. Onderscheid wordt gemaakt tussen een aardlekschakelaar type AC, type A, type B en type High Immunity. Daarbij wordt ieder van deze soorten aardlekschakelaars aangeboden als elektromagnetische- en elektronische aardlekschakelaar. Tegenwoordig wordt vrijwel standaard voor een type A aardlekschakelaar in woningen gekozen; voorheen was dit een aardlekschakelaar van type AC. Dat laatste type is niet geschikt voor een moderne woning, waar steeds meer elektrische apparatuur in wordt gebruikt. Dit heeft te maken met de sinusvormige wisselstromen.
Type B aardlekschakelaar als alternatief
Een type B aardlekschakelaar lijkt enigszins op een type A aardlekschakelaar, met verschil dat type B voorzien is van een extra meetcircuit. Dit meetcircuit wordt gebruikt om zogenaamde DC stromen te kunnen detecteren. Men past dit type aardlekschakelaar toe wanneer in een gedeelte van de installatie in huis meer dan 6 mA DC lekstroom voor kan komen. Een elektricien kan je hier meer over vertellen bij het vervangen van een aardlekschakelaar of het aanpassen van de meterkast.
No Responses Yet