47

Van welke verlichting in huis word jij blij?

Het mag absoluut niet ontbreken in een huis: de goede sfeer door prettige verlichting. Voor de ene persoon zal verlichting niet meer zijn dan een simpele lamp die aan- en uitgaat, voor de ander is elke lamp uniek in het design en soort licht waarmee uitstraling wordt gecreëerd. Wat voor licht maakt jou blij?

Design

Design wordt steeds belangrijker in een interieur en daar speelt verlichting ook een belangrijke rol in. Want deze geeft niet alleen het licht af om al jouw spullen te laten stralen in jouw omgeving, maar deze moet net zo groots, extravagant, luxueus of zo kleurrijk mogelijk opgezet worden voor sommigen. Vooral industrieel en retro zijn populaire vormen in deze tijd, welke huishoudens maar al te graag kopen. Producten met slijtage en ongelijkheid scoren hierin ook goed. Ook de meest extravagante, gekke vormen in lampen zijn in opkomst. De moderne, zilveren spots lijken steeds meer tot het verleden te horen.

Smart domotica

Naast design, is er ook een verschil te zien in de manier waarop we verlichting gebruiken. Slimme verlichting is de trend van nu, waarbij lampen met een smartphone worden aangestuurd om zo een hele creatieve sfeer te kunnen regelen waarbij de warme witkleuren eigenlijk passé zijn. In dit soort moderne huishoudens is sprake van ‘duizenden’ kleuren in huis. Jij bent de regisseur van jouw levende huis en daarbij kun je dus ook veel spelen met verlichting. Wil je creatief zijn, dan hoef je niet ver te zoeken. In de winkels die verlichting verkopen kun jij jouw eigen stijl vinden en je kunt het zo gek of warm maken als je zelf wilt. En het hoeft niet eens duur te zijn, zoek gewoon op de prijs die je wilt betalen.

Duurzaam

Niet alleen de slimme techniek waarmee je je hele lichtplan kunt sturen vanaf je telefoon of tablet is belangrijk, ook de duurzaamheid van de verlichting speelt tegenwoordig een rol. Want verlichting kost stroom en we besparen graag met de hoger wordende energierekeningen. Naast energie vergelijken en kiezen voor een voordelig energiecontract, is het belangrijk om te kiezen voor duurzame verlichting. Tegenwoordig is de keuze voor een groter maar duurzaam lichtplan makkelijker gemaakt, omdat het merendeel van de verlichting die verkocht wordt uit ledlampen bestaat. Dit zijn lampen die tot 80-90 procent zuiniger omgaan met stroom dan de traditionele halogeenlampen. Zo verbruikt één ledlamp slechts enkele Watt. Waar deze in het begin nog kille, ongezellige verlichting uitstraalden is de techniek verbeterd en geven deze ledlampen de gezelligheid in jouw huis met minstens net zo veel licht. Zo heb je veel verlichting en een lager verbruik. In de aanschafkosten is wel een verschil te zien, led is namelijk duurder. Er zijn meerdere redenen om voor ledverlichting te kiezen.

Kosten

Je kunt de kosten zo hoog maken als je zelf wilt – of kunt. Voor de meeste grotere designlampen kunnen de kosten flink oplopen, en betaal je soms zelfs honderden tot wel duizend euro. De peertjes zijn gelukkig een stuk goedkoper dan dat. Losse ledlampen en ledstrips kosten vaak enkele euro’s. Let er wel altijd op dat de bol de juiste fitting heeft. Op de energiekosten hoef je minder te gaan letten nu verlichting steeds duurzamer/energiezuiniger wordt, al is het alsnog goed om op het verbruik te letten.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply