Zo stel je een lichtplan op

De verlichting in je huiskamer bepaalt de sfeer. Zeker ’s avonds en op donkere dagen! Het is daarom belangrijk om er goed over na te denken en een duidelijk lichtplan te maken. Gelukkig hoeft dat helemaal niet zo moeilijk te zijn! In dit artikel staat stap voor stap beschreven hoe je het aan kunt pakken.

1. Teken een plattegrond

Start met het maken van een plattegrond. Teken eerst de vaste elementen van je huis (zoals de deur en ramen) en vervolgens alle grote meubelen (bank, tafel, grote kast en tv). Het is aan te raden om extra goed rekening te houden met de verhoudingen van je tekening. Deze eerste stap is namelijk de basis van het lichtplan en ontzettend belangrijk. Teken dus op schaal en zorg dat alle afstanden kloppen. Dat bespaart je later een hoop gedoe!

2. Bepaal de activiteiten van de ruimte

Geef aan welke functie een bepaalde ruimte van je huis heeft. Het kan dat er maar één activiteit is op een plek, maar een gedeelte kan ook meerdere functies hebben. Zo kun je aan een eettafel natuurlijk ook werken en gebruik je de zithoek voor zowel bezoek als een luie avond tv kijken. Voor elke functie is er bijpassende verlichting nodig. Bedenk ook of je eventuele kunst aan de muur of een mooie kamerplant extra wilt belichten. Geef dit allemaal aan op de plattegrond.

3. Geef de verschillende soorten verlichting weer

Op basis van de vorige stap, kun je nu aan de slag met de verschillende soorten verlichting. Begin bij de functionele basisverlichting: inbouwspots en plafondlampen zorgen ervoor dat de hele kamer genoeg licht vangt. Denk daarnaast ook aan de kleine functionele verlichting, zoals een leeslampje bij de stoel. Geef als laatste aan waar het accent moet leggen en waar de sfeerverlichting moet komen. Wissel af met hoogtes en verschillende groottes voor een speels effect.

4. Zoek geschikte verlichting

Nu het plan helder is, kun je gerichter op zoek naar de juiste verlichting voor de verschillende ruimtes in de kamer. Dit is misschien wel het aller leukste onderdeel van het hele plan! Naast dat je rekening moet houden met de functionaliteit, is verlichting natuurlijk ook een sfeermaker in je interieur. Zoek dus iets uit wat goed aansluit bij je eigen smaak en bij de inrichting van je huis. Ga je voor industriële hanglampen boven de eettafel of laat je het liever simpel en klassiek? Het is tijd om een lijst te maken met wat je precies nodig hebt. Hoeveel spots moet je kopen, hoe groot moet de lamp in de zithoek zijn, hoeveel kleine sfeerlichten heb je nodig? Ga met deze shopping list de winkel in of zoek gewoon naar verlichting op het internet. Neem eens een kijkje op deze online webwinkel van Lampen24. Met meer dan 30.000 lampen in het assortiment is er genoeg keuze. Hieronder hebben we een paar opvallende exemplaren op een rijtje gezet. Zo kun je meteen wat inspiratie opdoen!

© Lampenwelt.de

Functioneel licht voor boven de eettafel, wat er ook nog eens prachtig uitziet! Je hoeft dus niet in te leveren op design en uitstraling. Handig: doordat de LED lichten dimbaar zijn, kun je ook sfeer creëren bij een gezellig diner.

functionele verlichting

© Lampenwelt.de

Tip: kies een grote lamp om een statement te maken in je interieur. Hiermee krijgt de zithoek niet alleen meer uitstraling, maar is ook de hoek in één keer extra belicht. Verstel de lengte om precies de sfeer te creëren die jij mooi vindt.

mooie lamp

© Lampenwelt.de

Bij een leeslamp denk je misschien aan een suf design. Toch kan zo’n gaaf ontwerp als deze houten hanglamp ook prima functioneel werken! Als het uit staat is het zelfs een mooi kunstwerk voor in je huis.

5. Vergeet de stopcontacten en schakelaars niet

Een laatste tip is om nog aan te geven waar de stopcontacten en lichtschakelaars zitten. Zijn het er wel genoeg of moeten er misschien nieuwe bij komen? Geef dit ook meteen aan op de plattegrond. Zo blijft het allemaal duidelijk en overzichtelijk. Succes!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply