42

5 mooie voorbeelden van stucwerk

Stucwerk is het glad maken van een muur. Soms gebeurt dat met een bepaalde kleur stucwerk, soms wordt de muur na het stucen overgeschilderd. Het resultaat is altijd een prachtige, strakke muur. Stucwerk is meestal mooier dan behang, omdat je geen oneffenheden meer ziet. Je kunt hier nog alle kanten mee op. Je zou zelfs over het stucwerk weer nieuw behang kunnen plakken, hoewel dat maar weinig gedaan wordt. Deze 5 voorbeelden laten zien hoe mooi stucwerk eigenlijk kan zijn.

1. Stucwerk in twee kleuren

In deze woning is gekozen voor een strak stucwerk. Het is een loft-appartement, waarbij alles in één ruimte zit. Om scheiding te maken tussen het slaapgedeelte en de zithoek, is gekozen voor twee kleuren stucwerk. De ‘slaapkamer’ is wit, de zithoek is klassiek grijs. Op deze manier is de ruimte mooi verdeeld en blijf je toch de ruimtelijke en open uitstraling houden.

Stucwerk in twee kleuren

2. Strak stucwerk

Stucwerk leent zich perfect voor een glad en strak afwerken van wanden. Een nadeel is dat je elke oneffenheid blijft zien. Daarom is het verstandig om niet zelf aan de slag te gaan als je er geen ervaring mee hebt. Een ervaren stukadoor kan de muur volledig glad maken, zodat je geen lelijke plekken hebt. De muur moet eerst worden gegrond en kan vervolgens in elke gewenste kleur worden gesausd. 

Strak stucwerk paars

3. Licht geborsteld stucwerk

Ook in deze kamer is gekozen voor twee kleuren stucwerk. De achterwand is niet effen gesausd, maar is voorzien van een patroon. Op het eerste gezicht lijken de vlekken slordig, maar bij nader inzien zijn ze heel bewust op de muur aangebracht. Zo blijft de muur wel glad en strak, maar krijg je toch een wat speelsere uitstraling in huis.

Licht geborsteld stucwerk

4. Verweerd stucwerk

Een nieuwe trend, zeker in de industriële inrichting, is de keus voor ‘verweerd’ stucwerk. Hierbij wordt het stucwerk nieuw aangebracht op de muur, maar zorgt de afwerking voor een wat verweerde look. In dit geval is gekozen voor een mengeling van donker- en lichtgrijs. Hierdoor lijkt het alsof de muur al jaren last heeft van vocht. Het geeft de inrichting een ouderwetse, industriële uitstraling maar ziet er wel er mooi uit.

Verweerd stucwerk

5. Grijs geborsteld stucwerk

Deze grijze wand is typisch voor geborsteld stucwerk. De verf wordt deels gemengd met wit, zodat er een geborsteld patroon ontstaat. Soms is het stucwerk vlak, maar soms wordt het ook met reliëf aangebracht. Dat maakt de muur nog levendiger. Dit type stucwerk past met name goed in de industriële woonstijl. 

Grijs geborsteld stucwerk

Met stucwerk kun je best veel verschillende kanten op. Je kunt kiezen voor een volmaakt gladde, effen muur. Maar het is ook een prima keus als je gaat voor een muur met reliëf. Daarnaast kun je kiezen voor een eenkleurige muur, maar je kunt ook op verschillende manieren combinaties van kleuren aanbrengen. En mocht je nou toch liever iets anders willen, dan kun je altijd nog behang over je stucwerk aanbrengen. Voor het strak aanbrengen van glasvezelbehang of fotobehang kan het zelfs nodig zijn om een ruwe muur eerst glad te stuken voordat het behang er mooi glad op kan worden aangebracht.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply