30

Zo maak je een woning rolstoelvriendelijk

Een huis rolstoelvriendelijk maken is essentieel als jij of één van je gezinsleden een rolstoel nodig heeft. Een standaard woning is hier namelijk niet direct geschikt voor. Om je goed op weg te helpen, delen we in dit artikel een aantal handige tips. Je kunt de woning aanpassen door middel van kleine veranderingen, maar ook met flinke verbouwingen. Deze aanpassingen zijn afhankelijk van jouw situatie. Lees alles eens goed door en bedenk welke oplossingen het beste bij jouw woning en behoeftes passen.

Laat de deuropeningen verbreden

De minimale deurbreedte voor een rolstoel is 90 centimeter. De standaard maat ligt rond de 83 centimeter, dus de kans is groot dat je de doorgang zal moeten verbreden. Vaak is het al voldoende om de deurposten te verwijderen en eventueel de draairichting van de deur te veranderen. Het is ook mogelijk om voor deze klus een professional in te schakelen.

Kies voor een gladde vloer

Als er gebruik wordt gemaakt van een rolstoel in huis, is het belangrijk dat de vloer glad en egaal is. Vervang tapijt voor laminaat, tegels of een PVC vloer. Leg ook zo min mogelijk vloerkleden neer en maak dunne deurmatten vast op de ondergrond. Dit maakt het allemaal makkelijker om je met een rolstoel te verplaatsen.

Maak gebruik van drempelhulpen en hellingen

In een rolstoelvriendelijk huis mogen drempelhulpen en hellingen niet ontbreken. Sommige hoge drempels of opstapjes kunnen nou eenmaal niet weggehaald worden. Een (rubberen) drempelhulp of een simpele rolstoel helling is dan een echte uitkomst.

Zorg voor een toegankelijke en functionele keuken

Rolstoeltoegankelijkheid is ook in de keuken erg belangrijk. Het beste is om de keuken breder te maken en het complete aanrecht te laten zakken. Je kunt ook met kleine aanpassingen de keuken toegankelijker maken. Bijvoorbeeld door alle belangrijke spullen in de lage kasten op te bergen en te kiezen voor praktische uittrekkasten. Er zijn zelfs speciale (verstelbare) gootstenen waar je de rolstoel helemaal onder kunt schuiven, zodat je er goed bij kunt.

Maak het toilet en de badkamer rolstoeltoegankelijk

Natuurlijk moet ook het toilet en de badkamer ruim genoeg zijn voor rolstoelgebruikers. Het is daarnaast fijn om extra beugels aan de muur te bevestigen en om te kiezen voor een inloopdouche.

Laat een traplift installeren

Als er geen badkamer en slaapkamer op de benedenverdieping aanwezig is, is een traplift één van de noodzakelijke aanpassingen in huis. Het is een flinke investering, maar wel een goede manier om de trap rolstoelvriendelijk te maken. Vraag eventueel naar de mogelijkheden bij jouw verzekeraar.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply