Je woning optimaliseren voor je oude dag

Als je een fijn huis hebt, blijf je hier natuurlijk het liefst zo lang mogelijk wonen. Het is de plek waar je je goed voelt en waar misschien wel de mooist herinneringen liggen. Toch zal het op een bepaalde leeftijd steeds wat lastiger worden. Je loopt tegen bepaalde zaken aan en kunt je niet meer zo goed redden. Met een paar aanpassingen kun je toch blijven genieten van je eigen huis! Optimaliseer je woning voor je oude dag en blijf zo lang mogelijk in je vertrouwde omgeving.

Toegankelijkheid

Ten eerste is de algemene toegankelijkheid een belangrijk punt. Als je slecht ter been wordt, zit een ongeluk in een klein hoekje. Voorkom struikelen door een aantal dingen in en rondom het huis aan te passen. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk obstakels zijn en dat elke doorgang zo breed mogelijk is. Kies daarnaast voor een egale vloer en leg drempelhulpen aan. Dit is ook een stuk makkelijker voor rollators en rolstoelen. Wanneer je geen gelijkvloerse woning hebt, kun je eventueel nog kiezen voor een traplift.

Drempelhulp

Foto: Monozorg – drempelhulpen
Bron: https://monozorg.nl/drempelhulpen/

Woonkamer

Haal onnodige kleedjes in de woonkamer weg om een valpartij te voorkomen. Ook is een aangepaste stoel een goede investering voor je oude dag. Een zogenaamde sta-op stoel maakt het wat makkelijker om weer op je benen te komen.

Slaapkamer

Bij een gelijkvloerse woning zit ook de slaapkamer op de begaande grond. Natuurlijk is dit niet altijd het geval. De opties zijn om een traplift aan te schaffen of om je slaapkamer naar beneden te verhuizen. Kies in ieder geval voor een goed bed die ook in hoogte verstelbaar is.

Badkamer

Een normale badkuip zal steeds onhandiger worden. Laat deze daarom aanpassen naar een speciaal instapbad. Dit is een normaal bad, maar dan met een deurtje. Ben je meer van het douchen? Kies dan een grote inloopdouche met een stoeltje en extra beugels aan de muur. Ook een hogere wc met handgrepen is een goede aanvulling.

Hulpmiddelen badkamer

Keuken

Ook in de keuken moet alles makkelijk bereikbaar zijn. Zorg voor genoeg opbergruimte wat binnen handbereik is. Bewaar alleen de spullen die je zelf bijna niet nodig hebt helemaal bovenin een keukenkastje.

Techniek

Niet iedereen kan ermee omgaan, maar vaak is de techniek van tegenwoordig toch wel erg handig. Met een paar knopjes kun je de verlichting aan- en uitschakelen, de verwarming regelen, gordijnen besturen en zelfs deuren openen. Je kunt zo’n ‘slim huis’ besturen met een afstandsbediening of koppelen aan een telefoon of tablet. Deze kleine aanpassingen maken het dagelijks leven toch nét wat makkelijker en luxer!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply