39

Zo kies jij het beste kunstgras

Kunstgras. Het is er in alle soorten en maten, kwaliteiten, kleuren en vormen. Wil jij kunstgras in je tuin, dan heb je heel veel keus. En keus is best prettig, maar wat als je teveel keus hebt? Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer. Hoe zit het eigenlijk met kunstgras? Wij geven tips om te zorgen dat jij het beste kunstgras kunt kiezen!

1. Goedkoop = duurkoop

Voor veel producten geldt dat goedkoop eigenlijk duurkoop is. Dat geldt zeker voor kunstgras! Goedkoop kunstgras komt meestal uit China. Er wordt gebruik gemaakt van slechtere materialen, waardoor de kwaliteit te wensen overlaat. Dit is opvallend:

  • De kleur die je uiteindelijk krijgt is vaak anders dan de kleur van de proefstaal die je hebt gekozen.
  • Het kunstgras is vaak minder veerkrachtig, waardoor het snel slijtplekken vertoont.
  • Je kunstgras kan al snel van kleur en stevigheid veranderen onder de invloed van UV-licht omdat er geen goede coating gebruikt is.
  • De onderkant van de grasmat wordt in China vaak gemaakt van kalk in plaats van latex. Dat maakt de grasmat minder flexibel en zorgt dat hij sneller gaat scheuren.

We zeggen niet dat alle producten uit China slecht zijn. Wel moet je echt heel erg goed opletten dat je wel de goede kwaliteit koopt. Natuurlijk hangt het er ook van af wat je ermee wilt. Een tuinafscheiding met kunstgras is heel anders dan kunstgras waar veel op gelopen wordt.

2. Sommige garanties zijn onzinnig

Er zijn bedrijven die hun kunstgras een garantie van langer dan 8 jaar geven. In de praktijk is dat echter helemaal niet haalbaar. De huidige UV-coating is nog niet goed genoeg om dit te kunnen garanderen. Veel kunstgrassen blijven wel langer dan 8 jaar mooi, maar een garantie van langer dan 8 jaar wordt eigenlijk nooit gegeven door goede bedrijven. Wél door bedrijven die niet van plan zijn die garantie ook echt te bieden. Ze zetten dan bijvoorbeeld veel uitzonderingen in de kleine lettertjes.

3. Check het keurmerk

De meeste Nederlandse kunstgras bedrijven (en ook een aantal uit het buitenland) werken met een keurmerk. Dit is het REACH-keurmerk. Het keurmerk geldt alleen voor kunstgrassen die aan allerlei kwaliteitseisen moeten voldoen. Het zorgt ervoor dat consumenten beter kunnen vertrouwen op de kwaliteit van hun aankoop. Let er dus op dat jouw kunstgras dit REACH-keurmerk heeft. De Nederlandse aanbieder Buitengewoonkunstgras.nl verkoopt bijvoorbeeld alleen kunstgras dat aan deze eisen voldoet en het keurmerk draagt.

4. Kies een mooi uiterlijk

Kunstgrassen kunnen een heel verschillend uiterlijk hebben. De simpelste kunstgrassen zijn meteen te herkennen. Het gras is strak, kort en eigenlijk te groen om echt te zijn. Tegenwoordig zijn er echter ook heel veel andere kunstgrassen, die een echter uiterlijk hebben. De beste kun je alleen van echt onderscheiden door eraan te voelen. De grassprieten hebben verschillende lengtes en verschillende tinten groen. Ook is er mos-kleurig garen doorheen geweven voor een echter uiterlijk. Tenslotte bevat een echte grasmat ook gele en bruine tinten naast het groen.

5. Vraag proefstalen op

De betere kunstgras aanbieder heeft ook proefstalen. Je kunt kleine stukjes grasmat thuisgestuurd krijgen, soms gratis en soms betaal je een klein bedrag. Je kunt dan op je gemak kijken welk kunstgras jij het mooist vindt. Je mag er vanuit gaan dat het kunstgras dat je bestelt hetzelfde is als de proefstaal. Is dat toch niet zo, dan kun je het terugsturen en je geld terug eisen.

6. Ga je het zelf leggen?

Kunstgras leggen is niet zo heel gemakkelijk. Het is een zware klus om de grond goed voor te bereiden. Doe je geen goede voorbereiding, dan krijg je waarschijnlijk snel last van problemen. Bijvoorbeeld doordat water op het gras blijft staan na een regenbui. Als je handig bent kun je zelf je kunstgras leggen. Ben je niet zo handig, dan kun je het beter laten doen. Dan weet je zeker dat het netjes gebeurt.

Kunstgras kan een prachtige toevoeging zijn in je tuin. Je hoeft het nooit te maaien en hiermee kun je je tuin onderhouden in minder tijd. Maar je moet wel goed opletten welk kunstgras je kiest! Lang niet elk kunstgras is van goede kwaliteit. Gelukkig zijn er wel manieren om toch de juiste keus te maken. Zo weet je zeker dat je lang kunt genieten van jouw kunstgras.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply