40

6 ideeën voor een tuinafscheiding

Er zijn hele mooie ideeën voor een tuinafscheiding. Van een simpele schutting die iedereen kent tot hele bijzondere creaties. Je keus hangt af van je budget, je persoonlijke smaak, maar ook van de plaats van de afscheiding. Wil je bijvoorbeeld een tuinafscheiding in de voortuin, dan mag deze niet te hoog zijn. En wil je er een op de erfscheiding met de buren, dan moeten zij het er ook mee eens zijn en meebetalen. Hier vind je 6 leuke ideeën voor een tuinafscheiding.

1. De klassieke schutting (en variaties)

De klassieke schutting bestaat uit houten palen en planken. Het is een heel efficiënte manier om tuinen van elkaar te scheiden. Er zijn ondertussen ook heel veel verschillende variaties op de klassieke schutting. Denk aan een mooie schutting met trellis. Of kijk eens voor een schutting die bestaat uit een combinatie van hout en beton. Je vindt voorbeelden van deze keuzemogelijkheden bij hekwerkonline.nl. 

Klassieke tuinschutting

2. Schanskorven met stenen

Schanskorven zijn kooien van sterk metaalgaas met stenen erin. Zo ontstaan mooie muurtjes die er gezellig en toch strak uitzien. Je kunt er allerlei kanten mee op. Zo is het mooi om te kiezen voor grof gaas met mooie grote witte stenen erin. Maar je kunt ook kiezen voor fijn gaas met kiezels erin voor een verfijnder uiterlijk. Je moet wel even opletten bij het uitzoeken van een tuinpoort dat deze er goed bij past. 

Schanskorven met stenen als tuinafscheiding

3. Rieten en wilgen tuinafscheidingen

Natuurlijke materialen zijn weer helemaal terug van weggeweest. Bij tuinafscheidingen zie je bijvoorbeeld weer vaker lage rieten ‘muurtjes’ en houten schuttingen die zijn afgewerkt met riet. Maar het is ook mooi om te kiezen voor een schutting van gevlochten wilgentenen. Dit zorgt voor een heel natuurlijke uitstraling die perfect past in de landelijke tuin.

 Wilgentenen tuinafscheiding

4. Oud hout

Oud hout, gebruikt steigerhout, antiek hout en wrakhout: het is helemaal hip. Dat komt omdat ouder hout een verweerd en karaktervol uiterlijk krijgt. Je kunt er heel bijzondere creaties van maken. Een ander voordeel is dat oud hout doorgaans heel sterk is en geen onderhoud nodig heeft. Het is dus ideaal voor de onderhoudsarme tuin. Het wordt alleen maar mooier van nog ouder worden!

Tuinafscheiding van oud hout

5. Gerecycled materiaal

Ben je helemaal fan van duurzaam en van creatief? Dan maak je zelf een tuinafscheiding van gerecycled materiaal. Gebruik bijvoorbeeld fruitkistjes, waar je dan ook nog wat vrolijke plantjes in zet. Of maak een wandje van oude raamluiken, stukken geschilderde golfplaten of oude bakstenen. Je kunt ook kiezen voor een klassieke schutting, die je dan met gerecyclede materialen versiert. 

Tuinafscheiding van gerecycled materiaal

6. Gaaspanelen

Gaaspanelen zijn stukken gaas op een houten frame. Zo ontstaat een heel open effect, maar wel een duidelijke afscheiding. Dit is vooral ideaal als hekje in de voortuin. Zo krijg je een strakke moderne uitstraling in je tuin. In de achtertuin kun je gaaspanelen afwisselen met houten schuttingdelen voor een meer gesloten effect. Of je laat de panelen begroeien met klimop of een andere klimplant.

Tuinafscheiding met gaaspanelen

Tuinafscheidingen zijn er in allerlei vormen en maten. Je kunt kiezen voor een heel bekend ontwerp, of juist voor iets heel origineels. Houd wel rekening met de regels die gelden voor het plaatsen van een tuinafscheiding. En vergeet niet te overleggen met de buren, want die kunnen een heel andere smaak dan jij hebben!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply