33

Zelf een Japanse tuin aanleggen: tips en inspiratie

Japanse tuinen zijn prachtig om te zien! Het straalt rust uit, maar door allerlei verschillende elementen is het geheel alles behalve saai. Vandaag geven we een aantal tips hoe je zelf een rustgevende en sfeervolle Japanse tuin kunt aanleggen.

Creëer diepte door middel van niveauverschillen

Wat een Japanse tuin zo interessant maakt, zijn alle verschillende lagen en niveauverschillen. Op deze manier creëer je namelijk diepte. Maak gebruik van planten en bloemen in allerlei formaten, zet meerdere verhoogde borders in de tuin en werk met trappetjes of kleine heuvels.

Kies voor de juiste kleuren

In een Japanse tuin zie je vooral rustige kleuren terugkomen. Dit komt doordat er veel gebruik wordt gemaakt van natuurlijke materialen zoals steen, hout en bamboe. Toch kun je ervoor kiezen om één echte blikvanger in de tuin te plaatsen. Een klein Japans bruggetje mag bijvoorbeeld best een opvallende rode kleur hebben. Koop hiervoor een goede buitenverf die bestand is tegen alle weersomstandigheden. De Sikkens Rubbol SB buitenverf is geschikt voor 4 seizoenen, is erg duurzaam en heeft bovendien een optimaal glans- en kleurbehoud. Deze verf wordt door de hoge kwaliteit zelfs gebruikt door professionals! Je kunt een geschikte RAL-kleur kiezen en de verf voor je laten mengen. Kijk eens naar de kleuren vuurrood, robijnrood en verkeersrood. Deze zouden perfect zijn voor een kleine brug in de Japanse tuin.

Zorg voor privacy

Ook privacy is een belangrijk onderdeel van een rustgevende Japanse tuin. In een achtertuin kun je hier het beste een mooie schutting voor gebruiken. Een tuinafscheiding van hout is prima, maar het is nog mooier om dit af te wisselen met bamboe en planten. Tip: Schilder de schutting in een neutrale kleur of gebruik een transparante buitenlak van goede kwaliteit. Hetzelfde geldt voor het schilderen van een tuinhuisje of een pergola – wat beide ook erg goed past bij de Japanse sfeer.

Vermijd symmetrie in de Japanse tuin

Misschien is het een verrassing, maar symmetrie hoort absoluut niet thuis in een Japanse tuin. Houd dit dus in je achterhoofd bij het aanleggen. Vaak wil je namelijk automatisch de planten, meubels, stapstenen of andere voorwerpen op een symmetrische manier plaatsen.

Laat een water element terugkomen

In een Japanse tuin zie je altijd drie elementen terugkomen: planten (natuur), stenen (rust) en water (leven). Laat bijvoorbeeld een mooie vijver aanleggen met grote stenen eromheen of plaats een waterornament met een watervalletje op een ondergrond van grind. Je kunt ook een stromend beekje creëren met stapstenen erbij. Kijk vooral wat het beste in jouw tuin past.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply