38

Zelf een eettafel maken: 6 tips

Ben jij van plan om zelf je eettafel te maken? Dan begin je natuurlijk met het zoeken van inspirerende ideeën. Maar ook moet je naar de praktische kant van het project kijken. Welke materialen ga je gebruiken? Wat zijn de mogelijkheden en wat kun je allemaal zelf? Als jij zelf je eettafel wilt maken, kun je in elk geval niet zonder deze 6 tips om mee te beginnen.

1. De stijl van de tafel bepaalt het materiaal

Meestal begin je een tafel met de materiaalkeuze. Maar hoe kies je het juiste materiaal? Dat doe je vooral door te letten op je woonstijl. Je woonstijl laat namelijk zien welke materiaal wel of niet passend zouden zijn. In de minimalistische woonstijl gebruik je bijvoorbeeld gladde en strakke materialen, zoals glad gelakt hout. In de industriële woonstijl mag het materiaal een stuk robuuster en grover zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld gebruikmaken van ruw hout, betonijzer of boomstamhout. 

Moderne tafel met steiger poten

2. De mogelijkheden voor tafelpoten

Er wordt meestal weinig aandacht geschonken aan het onderstel. Misschien denk je dat je alleen 4 poten onder de tafel hoeft te zetten. Maar heb je weleens goed gekeken naar de mogelijkheden? Je kunt gaan voor allerlei soorten onderstellen. Van een houten kruisverbinding midden onder de tafel tot een oneven aantal tafelpoten. En ga je toch voor de standaard 4 tafelpoten, dan heb je nog heel veel mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld eens aan tafelpoten van betonijzer: dat geeft je tafel een heel andere look!

3. Wil je extra opties voor je tafel?

Dit is het juiste moment om na te denken over extra opties. Misschien heb je weinig ruimte, maar is het soms druk in huis. Een uitschuifbare tafel is dan ideaal. Die kun je ook gewoon zelf maken! Of misschien vind je het fijn als er wat vakken of laden onder het tafelblad zijn om spullen in op te bergen. Kortom: ook hier zijn er meer mogelijkheden dan je denkt. En vrijwel elke optie kun je prima zelf verwerken in je eettafel.

 Laden in de tafel

4. Kies de juiste materialen

Bepaalde materialen zijn een betere keus dan andere. Zo is een eerste vereiste dat je goed met het materiaal kunt werken. Misschien lijkt een hardhouten eettafel jou een goed idee, maar hardhout is erg lastig om mee te werken. Een tafel waarvoor je moet lassen vraagt ook bepaalde ervaring. Heb je weinig ervaring? Dan kies je materialen waarmee je makkelijker kunt werken. Denk er ook aan dat je bepaalde materialen alvast in een bepaalde vorm kunt bestellen. Zo kun je betonijzer in precies de gewenste vorm bestellen en zijn er ook bij het bestellen van hout allerlei opties.

5. De afwerking van de tafel

Bedenk van tevoren alvast hoe je de tafel gaat afwerken. Bij een industriële tafel kan het voldoende zijn om deze te schuren en misschien te oliën. Bij een minimalistische of moderne tafel kan lakken een betere optie zijn. Denk hier van tevoren goed over na. Vraag je ook af wanneer je de afwerking moet gaan doen. Soms kan het handiger zijn om de onderdelen alvast af te werken voordat je ze aan elkaar bevestigd. In andere gevallen kun je beter wachten tot de tafel al helemaal in elkaar is gezet. 

Boomstam houten tafel

6. Houd een optie achter de hand

Zeker als dit een van je eerste projecten is, is er een kans dat het resultaat tegenvalt. Daarom doe je er goed aan om een optie achter de hand te houden. Bedenk wat jij wilt doen als de tafel niet zo mooi wordt als je hoopte. Kun je hulp vragen bij iemand die er verstand van heeft, bijvoorbeeld een familielid? Zou een andere afwerking kunnen helpen om het resultaat te verbeteren? Of wil je als deze tafel mislukt een kant en klare tafel kopen? 

Natuurlijk ga je er helemaal niet van uit dat het project mislukt. Met deze 6 tips zal dat ook vast niet gebeuren. Door van tevoren goed na te denken over dingen als materiaalkeuze en uitstraling, is de kans klein dat het misgaat. Je kunt ook als beginner heel goed zelf een eettafel maken! En wie weet wordt het zo mooi dat je ook andere meubels zelf wilt maken, bijvoorbeeld een stoel of een make-up tafel in dezelfde stijl.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply