28

Woonkamer laten schilderen of spuiten?

Wanneer je de muren en het plafond van de woonkamer hebt geschilderd, dan kom je ook niet onder het onderhoud uit. Eens in de zoveel jaren moeten de muren en het plafond weer gewit worden. Dit is een klusje dat niet bij iedereen geliefd is. Naast schilderen kun je er ook voor kiezen om je woonkamer te laten spuiten.

Voor- en nadelen van schilderen

Hoewel niet iedereen schilderen een leuke klus vindt, is schilderen gemakkelijk om zelf te doen. Een goede kwast, een roller en wat latex en je kunt aan de slag. Wanneer je de woonkamer zelf gaat schilderen, kun je veel geld besparen op het inhuren van een schilder. Alleen moet je er rekening mee houden dat het eindresultaat minder kan zijn dan wanneer je het door een schilder laat uitvoeren. Aanzetten en banen van de roller kunnen zichtbaar blijven, zelfs als je de muren en plafond door een ervaren schilder laat uitvoeren. Wanneer je de randen goed met tape beplakt, kun je met schilderen relatief schoon schilderen, zonder dat meubels en de vloer onder de verf komt te zitten. Bij het schilderen is het dus vooral de afweging of je het zelf doet of door een schilder laat uitvoeren. Een voordeel van een schilder inhuren is dat de schilder een aansprakelijkheidsverzekering heeft. Mocht hij je muren en plafond verknallen of een ander ongelukje krijgen, dan kun je een beroep op zijn aansprakelijkheidsverzekering doen.

Voor- en nadelen van spuiten

Woonkamer spuiten

Met een speciale spuitmachine zijn de wanden en plafond van de woonkamer ook met latex te spuiten. Dit kan op verschillende ondergronden, zoals behang, steen, gipswerk, stucwerk of een muur met structuur. Wanneer er goed wordt gespoten, dan zijn er geen sporen meer te zien en krijg je geheel egale muren en plafond. Spuiten heeft ook als voordeel dat er minder verf of latex nodig is. Het eindresultaat is dus veel beter dan wanneer je gaat schilderen. Een enorm voordeel is de snelheid waarmee gespoten kan worden. Een professionele schilder kan binnen een dag het klusje klaren. Dit scheelt veel in arbeidsuren en hierdoor kan spuiten veel goedkoper zijn dan schilderen. Een nadeel is er ook. Tijdens het spuiten komt er veel nevel vrij. Alles goed afplakken is daarom een vereiste, om veel schoonmaakwerk te voorkomen. Daarnaast is spuiten meestal geen optie om zelf te doen. Je hebt een professionele verfspuit nodig. Aanschaf van een spuit is prijzig en je moet weten hoe je ermee om gaat.

Zelf doen of laten doen?

Heb je zelf geen enkele moeite met schilderen of vind je schilderen wel leuk? Dan kun je zelf aan de slag. Wil je de woonkamer laten spuiten, dan is zelf doen geen verstandige keuze. Omgaan met een verfspuit vergt enige expertise. Het is dan beter om een professioneel spuitbedrijf langs te laten komen. Dit is bovendien goedkoper dan wanneer je een professionele schilder inhuurt om de muren en het plafond te laten schilderen.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply