40

7 tips om snel een kamer te schilderen

Iedereen kan in principe zelf een kamer schilderen. Maar dat kost vaak best veel werk. En het kost ook in de meeste gevallen best veel tijd. Maar wat doe je als je eigenlijk een beetje haast hebt? Als je gewoon lekker wilt doorwerken en in een paar uurtjes de kamer klaar wilt hebben? Dan gebruik je deze 7 tips om snel een kamer te schilderen!

Tip 1: werk van boven naar beneden

Werk in een kamer altijd van boven naar beneden. Schilder dus eerst het plafond en dan pas de wanden. Moet de vloer ook vervangen worden? Dan doe je dat als allerlaatste. Als je dan knoeit, geeft het niets. Als je eerst de muren schildert, is de kans groot dat je bij het schilderen van het plafond weer vlekken op de muren maakt. Zonde, want dan moet je dubbel werken.

Tip 2: plak de vloer netjes af

Moet deze vloer nog een ronde mee? Plak hem dan netjes af met een dikke folie. Dunne schilderfolie scheurt heel snel, waardoor je er heel voorzichtig mee moet zijn. Dikker folie werkt veel fijner, je kunt het meer dan één keer gebruiken en je hebt het in een handomdraai gelegd. Plak het stevig aan de plinten, zodat het niet gaat schuiven. Het lijkt veel werk, maar je voorkomt dat je later nog uren bezig bent met de vloer schoon te maken.

Tip 3: verwijder losse delen of plak ze af

Stopcontacten, lampen, plinten en dergelijke zijn altijd lastig bij het schilderen. Indien mogelijk kun je ze het beste verwijderen. Je verliest dan namelijk geen tijd met er heel voorzichtig omheen werken. Bovendien is de afwerking vaak netter. Kun je ze niet gemakkelijk verwijderen? Neem dan de tijd om ze af te plakken. Achteraf schoonkrabben is veel meer werk!

Tip 4: gebruik een stuk dun triplex voor de randen

Kozijnen en de rand tussen plafond en muur hoeven niet altijd afgeplakt te worden. Koop een stuk heel dun triplex. Dat zet je telkens schuin tegen een rand, waarna je de muur of het plafond schildert. Je kunt tot tegen het hout schilderen, en je krijgt altijd een keurige strakke lijn. Voordeel is dat je niet hoeft af te plakken, dus ben je een stuk sneller klaar.

Tip 5: werk vanaf een steiger

Een steiger opbouwen is snel gedaan. Vervolgens kun je veel beter bij het plafond en de hoge kant van de muren. Je bespaart jezelf zo niet alleen heel veel tijd, maar ook een stijve rug en pijnlijke schouders. Om van je nek maar te zwijgen. Met name het plafond is echt lastig zonder steiger, omdat je steeds ‘boven je macht’ werkt. Je kunt een steiger huren bij steiger-huren.nl.

Tip 6: gebruik een grote, brede roller en veel verf

Het is nogal logisch dat je met een kwast of smal rollertje heel wat langer bezig bent dan met een grote roller. Neem dus een brede, grote roller en gebruik veel verf. Zo dekt het een stuk sneller en kun je lekker efficiënt doorwerken. De randen kun je beter afwerken met een kleinere roller omdat die wat makkelijker te hanteren is. Deze werkstijl moet overigens wel passen bij de verfsoort. Betonlook verf en chalkpaint kunnen beter worden aangebracht met een kleine roller of met een flinke kwast voor een wat ruwere look.

Tip 7: koop genoeg materialen

Weet je waar de meeste tijd in gaat zitten? Heen en weer rijden naar de bouwmarkt omdat je verf op is of omdat je geen goede roller meer hebt. Koop dus vooraf alles wat je nodig hebt ruimschoots in. Zeker de verf mag je vrij ruim berekenen. Doe dat sowieso als je werkt met een specifieke kleur die je niet gemakkelijk weer kunt laten bijmaken, want als je dan te weinig hebt ben je heel lang bezig om precies de juiste verf te vinden.

Wil je snel een kamer verven, dan zul je aan sommige dingen wat meer aandacht moeten geven. Zo is een goede voorbereiding erg belangrijk. Door bijvoorbeeld de vloer netjes af te plakken, voorkom je dat je achteraf nog heel veel werk hebt. Het is natuurlijk fijn als je heel snel de kamer hebt geverfd, maar ook daarna wil je natuurlijk geen tijd verspillen. Houd je je aan deze 7 tips, dan kun je als het goed is snel en effectief een kamer schilderen.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply