42

Vloerkleden: welke maat past het beste in de ruimte?

Als je op zoek gaat naar een vloerkleed, heb je heel wat keuzes te maken. Ga je voor hoogpolig of laagpolig? En welke kleur vind je eigenlijk mooi? En wat zijn de laatste trends als het gaat om vloerkleden? Maar naast deze keuzes is er nog iets dat eigenlijk veel belangrijker is: de afmeting van het vloerkleed. Natuurlijk wil je dat het vloerkleed goed tot zijn recht komt in de ruimte. Maar welke maat past dan het beste?

Tip 1: De functie van het kleed

Bij het kiezen van de juiste maat is allereerst de functie van het kleed belangrijk. Dit zijn verschillende functies en bijpassende maten:

  • Vind je je vloer lelijk? Dan ga je voor een groot vloerkleed om de vloer te bedekken. Je kunt dan gaan voor kamerbreed of voor een groot vloerkleed dat alleen smalle randen (ong. 25 cm) van de vloer open laat.
  • Wil je eenheid creëren, bijvoorbeeld bij de eettafel? Dan kies je voor een kleed dat groot genoeg is om zowel de tafel als de stoelen op te zetten. Houd rekening met de schuifruimte van de stoelen (ongeveer 40-50 cm vanaf de tafel).
  • Wil je een vloerkleed om sfeer of warmte te creëren, bijvoorbeeld in de zithoek bij de hoekbank? Dan kies je een wat kleiner vloerkleed, bijvoorbeeld alleen onder de salontafel. Kies een kleed dat aan alle kanten ongeveer 15-20 cm uitsteekt onder de tafel, zodat je een mooie combinatie krijgt.

Tip 2: de grootte van de ruimte

Naast de functie van het kleed, is ook de grootte van de ruimte belangrijk om rekening mee te houden. Heb je bijvoorbeeld maar een kleine kamer, dan is het meestal niet zo verstandig om er een enorm vloerkleed in te leggen. Meestal wordt deze richtlijn gebruikt: bij een klein vloerkleed is er een strook van minstens 25 cm tussen het kleed en de muur. Bij een groot vloerkleed is de strook tussen vloerkleed en muur minstens 50 cm. Dat zorgt ervoor dat de verhoudingen in de kamer goed blijven.

Tip 3: hoogpolig of laagpolig?

Je hebt waarschijnlijk al een keus gemaakt tussen een hoogpolig of een laagpolig tapijt. Dat heeft echter ook invloed op de maat. Een hoogpolig tapijt maakt de ruimte wat warmer en voller, terwijl een laagpolig of strak kleed de ruimte koeler en ruimtelijker maakt. Doorgaans kies je dus bij een laagpolig kleed voor wat grotere afmetingen, terwijl je bij een hoogpolig kleed kiest voor kleinere afmetingen. Bij een hoogpolig kleed lijkt de ruimte namelijk kleiner en je wilt niet dat het te overheersend aanwezig is.

Tip 4: Plak de randen af met tape

Weet je al waar het vloerkleed moet komen? Dan kun je het beste de randen afplakken met tape op de plek waar je het vloerkleed wilt hebben. Je ziet dan meteen hoe het kleed in de ruimte zal passen. Misschien wil je het nog net iets groter of kleiner maken. Door het af te plakken maak je de grootte van het kleed veel beter zichtbaar. Zo weet je precies welke afmetingen je nodig gaat hebben voor de perfecte look.

Een vloerkleed komt voor in diverse standaard maten. Maar meestal zijn de standaard maten toch net niet wat je zoekt. Misschien zoek jij precies een tussenmaat die niet geleverd wordt. Of moet jouw kleed een stuk groter of juist kleiner zijn dan de standaard maten. Hoe het ook zij: het is altijd goed om te kijken voor een vloerkleed op maat. Je vindt bijvoorbeeld vrijwel elk vloerkleed op maat bij Tapeso.nl. Zo kom je altijd aan het perfecte vloerkleed voor jouw ruimte!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply