14

Vide in huis: de voordelen en nadelen

Vind jij een huis met vide ook zo charmant? Het geeft een simpele woonkamer ineens een totaal andere uitstraling. Een vide is een lust voor het oog en heeft daarnaast praktische voordelen. Uiteraard zitten er ook een aantal nadelen aan vast. In dit artikel lees je meer over zowel de voordelen als de nadelen van een vide.

Wat is een vide in een huis?

Een vide is een open kamer die een extra verdieping vormt. Je neemt de trap naar boven, maar hebt vanaf deze verdieping nog steeds zicht op de onderliggende ruimte. Het wordt vaak toegepast in een loft of studio, maar ook bij de renovatie van een oude boerderij kun je een mooie vide maken in huis. De stijl en uitstraling van een vide kan geheel worden aangepast op het interieur. Dit doe je door middel van kleur, materiaalgebruik en de vormgeving. Op de afbeeldingen in dit artikel zie je een paar voorbeelden.

Voordelen van een vide in huis

Een vide heeft een aantal fijne voordelen. Om te beginnen geeft een vide de woning meer sfeer en karakter. Het zorgt daarnaast voor meer daglicht. Omdat een deel van de ondergelegen ruimte een super hoog plafond heeft, kan het natuurlijke licht zich beter verspreiden. Hierdoor lijkt de woning een stuk groter. Er ontstaat ruimte voor een extra hoge kamerplant, een plafondhoge kast of een grootse hanglamp. Je kunt dus beter werken met eyecatchers. Daarnaast is het leuk dat je vanuit de verschillende verdiepingen gemakkelijk met elkaar in contact blijft.

Nadelen van een vide in huis

Een belangrijk nadeel om te benoemen is het energieverlies. Zoals je wel weet, stijgt warme lucht snel op naar boven. Door de vide krijg je de maken met een grote open ruimte en een hoog plafond. Hierdoor gaat de warmte op de onderste verdieping snel verloren. Het is essentieel om de woning goed te isoleren. Daarnaast kun je een groot deel van dit probleem oplossen met vloerverwarming. Een ander mogelijk nadeel is de akoestiek. De ruimte kan erg hol gaan klinken als je niet voldoende maatregelen neemt. Met dikke gordijnen, vloerkleden, grote meubelstukken en wandkleden kun je echogeluiden en overlast beperken.

Conclusie: wel of niet een vide bouwen?

Als je overweegt om zelf een vide te bouwen, moet je eerst nagaan of het plan haalbaar is in jouw woning. Niet iedere ruimte is geschikt voor een vide. Laat je daarom professioneel adviseren. Vervolgens kun je de voordelen opwegen tegen de nadelen en zelf de conclusie trekken.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply