38

Verhuizen of verbouwen? 7 overwegingen

Je huidige woning is niet helemaal perfect. Misschien heb je te weinig ruimte of is de locatie niet ideaal. Hoe dan ook, je twijfelt. Wil je je huis verbouwen, of ga je toch verhuizen? Er zijn heel wat afwegingen die je dan moet maken. Dit zijn 7 overwegingen die belangrijk zijn bij de beslissing of je gaat verhuizen of verbouwen. 

1. Kan een verbouwing het probleem oplossen?

Als je te weinig ruimte hebt, kan een verbouwing daar vaak een oplossing voor zijn. Maar voor sommige dingen is een verbouwing gewoon niet de oplossing. Stel dat je nu in een dorp woont, maar je vindt de stad praktischer. Dan kun je verbouwen wat je wilt, maar dan is het misschien beter om te verhuizen naar de stad.

2. Levert de verbouwing waardevermeerdering?

Misschien twijfel je omdat je nu wel wilt verbouwen, maar je binnen afzienbare tijd toch wilt verhuizen. In dat geval is het belangrijk dat de verbouwing waardevermeerdering biedt. Een verbouwing zal de waarde van de woning nooit echt met hetzelfde bedrag verhogen, maar het kan wel een bijdrage doen. Van een nieuwe keuken krijg je weinig meerwaarde, terwijl een dakkapel de waarde flink kan laten stijgen door meer ruimte. Je kunt het beste je keuken op een goedkope manier opknappen tot je wilt gaan verhuizen, zonder een hele verbouwing te doen.

3. Vergeet niet dat ook verhuizen geld kost

Bij verhuizen denk je misschien vooral aan de kostprijs van de nieuwe woning. Maar verhuizen op zichzelf is ook al behoorlijk duur! Zelfs als je in een kant-en-klare woning trekt, moet je vaak nog wel wat (schilder)klusjes doen. Daarnaast heb je vervoer nodig en misschien zelfs een verhuisbedrijf. Vaak raken er ook spullen beschadigd of moet je nieuwe meubels kopen. Tel dit dus allemaal bij elkaar op en beslis dan pas of verbouwen voordeliger is of niet.

4. Wanneer wil je verhuizen?

Stel je voor dat je de verbouwing doorvoert die je wilt doen. Hoe lang wil je dan nog in dit huis blijven wonen? En wat als je gezinssituatie veranderd? Misschien zorgt een verbouwing ervoor dat je nog tien jaar in dezelfde woning wilt en kunt blijven. Dan is de verbouwing het vaak meer waard dan wanneer je minder dan vijf jaar wilt blijven waar je zit.

5. Verbouwen = rommel

Verbouwen moet je niet onderschatten. Het plaatsen van een dakkapel is in een weekje klaar, maar andere verbouwingen duren langer. Het plaatsen van een nieuwe badkamer kan wel twee of drie weken duren. En wil je zelf aan de slag, dan moet je zeker voorbereid zijn op een langdurig proces. Met heel veel viezigheid, stof en rommel in huis. Weet je van jezelf dat je daar niet tegen kunt? Begin er dan ook niet aan.

6. Misschien vind je niet je droomhuis

Misschien heb je nu besloten dat je wilt gaan verhuizen en dat je daarom de verbouwing niet doet. Denk daar dan nog wel even over na. Hoe vaak gebeurt het niet dat mensen veel langer zoeken naar een nieuwe woning dan ze denken? Misschien vind je niet jouw droomhuis. Of je doet er erg lang over en in de tussentijd woon je niet prettig. Check ook hoe de woningmarkt er op dit moment aan toe is.

7. Hoe veranderen je lasten?

Bedenk hoe een verhuizing je lasten veranderd. Als je gaat verbouwen en je betaald het zelf, veranderen je maandlasten niet. Tenzij je natuurlijk je huis verduurzaamd, waardoor de energierekening lager wordt. Als je gaat verhuizen kunnen je maandlasten anders worden. De hypotheekrente veranderd en ook het hypotheekbedrag waarschijnlijk. Begin dus met de hypotheek berekenen, zodat je weet in welke prijscategorie je kunt gaan zoeken naar een nieuwe woning.

De keus tussen verhuizen en verbouwen is niet eenvoudig. Vaak zitten er veel haken en ogen aan. Elke beslissing heeft zijn eigen voor- en nadelen. Toch hopen we dat de keus voor jou wat makkelijker is geworden nu je weet op welke 7 dingen je sowieso moet letten bij het maken van je beslissing.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply