42

Veilig wonen: 6 tips

Veiligheid is een hot issue. Het is iets waar veel Nederlanders zich mee bezig houden. Want al zijn de cijfers van de criminaliteit gedaald, toch voelen we ons niet veilig. Zeker niet omdat de cijfers van bijvoorbeeld inbraak juist wel zijn gestegen. Als je wordt lastiggevallen in je eigen huis, is dat vreselijk. Gelukkig kun je veel doen om dit te voorkomen en veiliger te wonen.

1. Installeer buitenverlichting

Inbrekers hebben een hekel aan verlichting. Ze zijn veel beter zichtbaar voor iedereen. Niet alleen voor jou, maar ook voor je overbuurman die toevallig ’s nachts wakker wordt. Of voor de buurvrouw die haar kat buiten zet. En het is ook fijn voor jezelf als je ’s avonds laat thuiskomt in het donker.

2. Kies voor veilige sloten

Veel mensen denken dat elk modern cilinderslot wel veilig zal zijn. Helaas kunnen de meeste sloten gewoon worden geopend. Dat kan bijvoorbeeld met een slotenhaakje, maar er zijn meer methodes. Je moet bij het kiezen van sloten vooral letten op het veiligheidskeurmerk SKG. Bij Deur-cilindersloten.nl wordt bij elk slot duidelijk vermeldt hoe het zit met de veiligheid.

3. Check je ramen

De meeste ramen zijn niet volledig beveiligd. Het is het veiligst om elk raam extra af te sluiten met raambomen. Dat zijn aparte handgrepen met drukknop die zorgen dat een raam niet geforceerd kan worden. Bij ramen die zowel kunnen draaien als kiepen heb je haast altijd extra beveiliging nodig. Deze ramen zijn namelijk vrij eenvoudig open te krijgen voor inbrekers.

4. Hang een camera op

Er zijn twee manieren om een camera op te hangen. De eerste is door de camera duidelijk in het zicht te hangen. Dat schrikt inbrekers af, zelfs als de camera niet aanstaat. De tweede methode is een weggewerkte camera, die dus niet zichtbaar is. Die heeft geen afschrikkende werking, maar is wel nuttig om iemand te betrappen die rond je huis sluipt.

5. Waardevolle spullen opbergen

Berg waardevolle spullen het liefst buiten het zicht op. Een potentiële inbreker kan eerst naar binnen gluren om te kijken of de inbraak de moeite waard is. Het wegbergen van dure spullen voorkomt gelegenheidsdiefstal. Een goede kluis zal ook een ervaren inbreker vaak tegenhouden, zeker als hij goed verankerd is.

6. Sleutels opbergen

Waar laat je je reservesleutel? Er is eigenlijk geen enkele veilige plek, stelt de politie. Onder de mat of bloempot is de eerste plek waar een inbreker kijkt. De bekende sleutelsteen is zo bekend geworden dat het ook allang geen moeilijke plek meer is. Het kost minder moeite om wat stenen te checken dan een deur open te breken. Zelfs een sleutelkluis is lang niet altijd veilig buitenshuis. Dus kun je het beste je reservesleutel geven aan een buurvrouw die je vertrouwd, zodat je er in geval van nood toch in kunt.

Het veilig maken van je woning bestaat eigenlijk uit drie dingen. In de eerste plaats maak je je huis zo onaantrekkelijk mogelijk voor een inbreker. Je zorgt gewoon dat de inbreker liever ergens anders heen gaat. In de tweede plaats maak je het zo moeilijk mogelijk voor een inbreker om binnen te komen. En als laatste zorg je dat áls hij dan toch binnenkomt, hij niets kan stelen. En dat hij herkenbaar in beeld komt, zodat de politie hem makkelijker kan opsporen. De meeste van deze veiligheidstips kun je zelf uitvoeren. Als je deze maatregelen neemt, kun je een stuk rustiger en veiliger wonen.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply