Tips voor het dekken van een kersttafel

Ben jij dit jaar de gelukkige (of de pineut) die het kerstdiner mag organiseren? Dan ben je vast al inspiratie op aan het doen voor het menu. Je wilt smaakvolle en originele gerechten op tafel zetten. Maar heb je ook al nagedacht over de aankleding van de kersttafel? Wij helpen je graag een eindje op weg met de onderstaande tips.

Kies een duidelijk kleurenpalet

Om een mooi geheel te creëren is het belangrijk om een duidelijk kleurenpalet aan te houden. Dit maakt het shoppen van decoratie een stuk eenvoudiger. Bedenk van tevoren welke kleur jouw hoofdkleur wordt en vul dit aan met kleine accenten als goud of zilver. Aan dit kleurenpalet kun je eventueel een thema of stijl koppelen. Denk aan een landelijke sfeer of een botanisch thema.

Kies een rustige ondergrond

Zorg ervoor dat de basis rustig is. Kies voor een tafelkleed of loper zonder opvallend patroon, maar wel van een luxe materiaal. Hierna kun je langzaam op gaan bouwen met de borden, glazen en sfeervolle decoratie.

Koop mooi servies

Het servies is vaak een belangrijk onderdeel van een gedekte tafel. Het hoeft niet heel uitgesproken te zijn, maar het moet wel een bepaalde klasse uitstralen. Een handige truc is om een kleiner bord of een mooi kommetje bovenop het grote bord te zetten. Je kunt ook afwisselen met de vormen en tinten. Let er wel op dat de kleuren van het servies aansluiten bij het gekozen thema/kleurenpalet.

Zet meerdere glazen neer

Meerdere glazen zorgen voor een chic resultaat. Het is daarnaast handig om verschillende drankjes in te schenken. Kies een groot wijnglas voor de rode of witte wijn en zet er een normaal glas naast voor water of fris.

Gebruik bloemen of planten als decoratie

Planten en bloemen kun je heel goed gebruiken als decoratie. Doe eens iets anders: zet de bloemen niet in een vaas maar leg ze los op tafel. Ook met dennentakken werkt dit heel goed. Je kunt het extra aankleden met kerstballen, LED lampjes of kaarsen.

Steek een paar kaarsen aan

Kaarsen geven meteen meer sfeer aan de kersttafel. Wees daarom niet bang om er een hoop neer te zetten. Wissel af met verschillende formaten en plaats het op een speelse manier. Zijn er veel kleine kinderen aanwezig of ben je geen fan van echte kaarsen? Dan kun je ook kiezen voor nep kaarsen met een bewegende vlam.

Maak een persoonlijke menukaart

Als je ruim van tevoren al weet wat je gaat serveren, kun je ook nog een persoonlijke menukaart ontwerpen. Op deze manier weten je gasten precies wat ze kunnen verwachten. Het is na de fijne avond ook een leuk aandenken om mee naar huis te geven.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply