39

tips voor een slaapkamer op zolder

Ik heb een heerlijk huis in de Betuwe. Wij wonen lekker vrij en hebben aan de achterkant een prachtig uitzicht. Toen we er kwamen wonen, moest er veel aan het huis gedaan worden. Het laatst hebben we de zolder aangepakt, want daar wilde ik vanaf het begin erg graag slapen. Het was destijds een klus, maar het is heerlijk slapen zo hoog in het huis. Als jij ook een mooie zolder hebt, dan is het goed om te bedenken of je daar een slaapkamer van wilt maken. Daarom een paar tip:

het eigen van de zolderverdieping

Als je op zolder staat, kun je echt zien dat het een zolder en dat maakt het bijzonder. Het is goed om de authentieke dingen van zolder in tact te laten, dan beleef je het nog meer. Zorg dat je de balken blijft zien, het schuine dak en de inhammen van de dakkapel. Als je van strak houdt, dan kun je het strak afwerken, maar anders kun je nog zoeken naar accenten om dit extra te benadrukken. Wij hebben bijvoorbeeld een voorzetwand gemaakt, maar hebben dit niet afgewerkt met gipsplaten en stuc, maar met mooie schrootjes die we wit gemaakt hebben. Het was een klus, maar het zolder-gevoel is optimaal!

 

isolatie van de zolder

Via het dak lekt er veel warmte naar buiten die je graag binnen wilt houden. Het is dus goed om te bedenken hoe je de zolder gaat isoleren. Isoleren kan op het dak onder de pannen, maar ook tegen de binnenkant aan. Verder kun je de vloer ook extra isoleren en is het goed om zoveel mogelijk de ruimte af te sluiten als dit kan.

 

daglicht en isolatie

Daglicht in huis is belangrijk voor ons, want met veel licht voelen we ons gezonder en minder snel moe. Ook helpt daglicht bij de beleving van de ruimte, het voelt vaak groter met veel licht. Op zolder zijn er veel mogelijkheden om het daglicht te laten binnenvallen, bijvoorbeeld met een dakkapel of met velux-ramen.  Vroeger maakte men zo min mogelijk ramen, omdat er veel warmte door het raam kan weglekken naar buiten. Tegenwoordig zijn daar goede alternatieven voor, je kunt bijvoorbeeld je woning nog energie-efficiënter met VELUX verduisterende en plisségordijnen via dakraam-gordijn.nl . Deze hebben een honingraatstructuur en een aluminium coating aan de binnenzijde die het binnenklimaat het hele jaar regelen. Een handige raamdecoratie met uitkijk,  met verduistering, met bescherming tegen inkijk, die mooi het licht regelt en ook nog isoleert… handig!

 

creatief met oplossingen

Wees creatief bij het bedenken van oplossingen. De schuine wanden kun je schuin laten, of een deel gebruiken als bergruimte. Er zijn schuifbakken en kastenwanden te verkrijgen, maar je kunt (net als bij ons) een gordijn ophangen en daar alles achter zetten. Alle oplossingen brengen de eigen sfeer mee.

 

de looproute in de slaapkamer op zolder

Als je de zolder gaat inrichten als slaapkamer is het belangrijk om nog even stil te staan bij de looproutes die je maakt op de kamer. Deel de kamer handig in en zorg dat je overal goed bij kan komen. Zorg dat je niet onnodig moet bukken, waarbij je steeds je hoofd zal stoten. Maak het dus vooral praktisch!

 

de kleur op de zolderverdieping

Het uitkiezen van kleur heeft te maken met je persoonlijke smaak. Toch is het op zolder belangrijk om rekening te houden met de lichtval, want je wilt de kamer zo licht en groot mogelijk laten lijken. Het is verstandig om veel met wit te werken, met een een accentkleur er bij. Deze kleur kun je op de vloer toepassen, in een klein stukje wand of met behulp van de accessoires of het dekbedovertrek.

een zolder als slaapkamer

een verbouwde zolder met balken via velux

slaapkamer zolder

een slaapkamer met veel licht op zolder via

Bewaren

Bewaren

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply