36

Persoonlijke lening voor verbouwing

Een woning is op enig moment aan een verbouwing toe. De badkamer of keuken kan wel een renovatie gebruiken. Of je wil simpelweg meer ruimte. Bij een koopwoning kan een verbouwing bovendien meer waarde aan het huis geven. Een verbouwing is een investering in de toekomst maar wel eentje die meestal niet goedkoop is. Mogelijk heb je gespaard om een verbouwing te bekostigen. Is dit niet het geval, dan is geld lenen een optie.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een kredietvorm waarbij je van de bank een afgesproken bedrag in één keer op je rekening krijgt. Vervolgens betaal je elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing terug. De lening heeft een vaste looptijd.

Voordelen

 • Omdat de lening een vaste looptijd heeft, weet je precies waar je aan toe bent.
 • Je lost elke maand hetzelfde bedrag af, dus je kunt hier rekening mee houden bij de vaste maandlasten.
 • Gebruik je de lening voor een verbouwing, dan is de rente aftrekbaar bij de Belastingdienst.
 • De rente staat de hele periode vast, dus je komt niet plotseling voor hogere maandlasten te staan.

Nadelen

 • Deze leenvorm heeft geen flexibiliteit. Bedragen die je hebt afgelost, kun je niet opnieuw opnemen.
 • Vaak kun je deze lening niet voortijdig aflossen zonder een boete te betalen. Informeer hier dus naar bij de kredietverstrekker voordat je de lening afsluit.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is een kredietlimiet. Je kunt zelf bepalen hoeveel je opneemt zolang die limiet niet is bereikt. Rente betaal je alleen over het bedrag dat je opneemt en verder los je elke maand een klein percentage van het krediet af. Feitelijk zit er geen einde aan een doorlopend krediet omdat je afgeloste bedragen opnieuw kunt opnemen.

Voordelen

 • Je kunt geld opnemen naar behoefte en hoeft dus niet in een keer het complete bedrag op te nemen.
 • Je kunt bedragen die zijn afgelost weer opnemen.
 • Je kunt een doorlopend krediet in een keer helemaal aflossen zonder dat je hiervoor een boete moet betalen.

Nadelen

 • De rente is variabel en kan dus ook stijgen tijdens de looptijd van deze lening.
 • De rente van een doorlopend krediet is niet fiscaal aftrekbaar.
 • Een doorlopend krediet is dan wel flexibel qua aflossen maar dit vraagt ook discipline. Omdat je afgeloste bedragen telkens weer kunt opnemen, doe je er waarschijnlijk veel langer over de lening terug te betalen.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet voor verbouwing?

Een persoonlijke lening is op veel vlakken gunstiger wanneer je gaat verbouwen. Met name op belastingtechnisch vlak. Ook weet je met deze lening precies waar je aan toe bent en los je de lening binnen een vaste periode keurig af. Een doorlopend krediet is vooral geschikt wanneer je meer financiële flexibiliteit wil om zo nu en dan een (wat grotere) uitgave te doen.

Andere opties

Heb je een hypotheek? Dan kun je die mogelijk uitbreiden of oversluiten om financiële ruimte te creëren voor een verbouwing. Dat kan alleen wanneer er voldoende overwaarde zit op de woning. En je inkomen toereikend is om de hogere hypotheeklast te dragen. Het voordeel is dat de rente en kosten fiscaal aftrekbaar zijn. En de rente is vaak lager dan bij een andere leenvorm. Een nadeel is dat je voor de nieuwe hypotheek ook opnieuw te maken krijgt met allerlei (administratieve) kosten om deze uit te breiden of over te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan notariskosten omdat je de woning moet laten taxeren.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply