19

De winter komt eraan, isolatie is belangrijk

Het is weer bijna zover: het is weer winter. De temperaturen dalen al een tijdje en het wordt steeds kouder en kouder. Dat betekent ook weer dat we massaal de verwarming en kachel aan hebben staan gedurende de dag. Maar is je woning eigenlijk goed geïsoleerd, of zit je de hele dag een beetje in de kou? Zeker nu het weer winter is, is het weer tijd om te kijken naar de isolatie van je woning. Heb je goede isolatie, misschien helemaal niet of is de isolatie toe aan vervanging? Dan is het slim om te kijken naar nieuwe isolatie.

Vormen van isolatie

Er zijn diverse manieren waarop je je woning kunt isoleren. Zo kun je kiezen voor onder andere dakisolatie, muurisolatie, vloer- of kruipruimte isolatie, het laten plaatsen van dubbel glas, enzovoort. Hiervan zijn muur- en dakisolatie onder andere erg populair, maar ook het hebben van dubbel glas is iets wat in veel huizen een norm is. Heb je in jouw woning geen dubbel glas? Dan is de kans groot dat hier veel kou door ontstaat. Het laten plaatsen van dubbel glas is in principe heel simpel, maar zorgt er wel voor dat er veel warmte wordt vast gehouden in de woning en hierdoor kun je het ook stukken beter volhouden.

Verder kun je bijvoorbeeld kijken naar muur- of dakisolatie. Dakisolatie is relatief makkelijk aan te brengen. Dit gebeurt bijvoorbeeld op zolder, als je een zolder hebt die niet gebruikt wordt als leefruimte. Wordt er wel geleefd op de zolder, dan wordt het tegen de schuine wanden aangebracht en kan het allemaal netjes weggewerkt worden.

Vormen van isolatie

Isoleren met isolatieplaten

Een erg effectieve manier van isoleren is door middel van isolatieplaten. Zo heb je bijvoorbeeld Pir isolatieplaten. Dit zijn platen die in bijvoorbeeld de muur of de vloer geplaatst worden, en deze zorgen er logischerwijs dus voor dat de woning beter geïsoleerd is en dat de warmte beter binnengehouden wordt. In de vloer is Pir vloerisolatie erg fijn – zo zijn je voeten lekker warm, en wordt de ruimte over het algemeen ook wat warmer – maar ook in de muur is isolatie dus erg effectief. Dit is wel afhankelijk van je woning. Muur isolatie kan namelijk niet zomaar in elke woning geplaatst worden, kijk hier dus wel even naar en let op of de soort isolatie die je wil wel past bij jouw woning. Gelukkig zijn de meeste soorten vrij universeel, en is er genoeg keuze voor het laten isoleren van jouw woning.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply