45

in 7 stappen naar een verbouwing

Bij de voorbereiding van een verbouwing gaat het vooral om het maken van je droomplan en je goed blijven focussen. Hou goed in beeld wat je wil gaan verbouwen en hoe wil je dit wil aanpakken. Er zijn bij een verbouwing 3 knelpunten: je budget, de mogelijkheden van het huis en de vergunningen. Wil je graag je ideeën vasthouden, doorloop dan de volgende 7 stappen voor een succesvolle verbouwing:

stap 1: plannen maken

Bedenk wat je aan je huis wil veranderen. Wat heb je nodig en hoe ziet dit er in grote lijnen uit…? In deze fase droom je en zet je je plannen op papier.

stap 2: de voorbereiding

Zijn je plannen al concreter, dan kun je de begroting gaan vaststellen. Ook kun je in deze fase je oriënteren op de vergunningen en de eventuele subsidies. Als je tijdens de verbouwing niet in je huis kunt blijven wonen, is het goed om alvast te kijken of je een tijdelijk onderkomen kunt vinden. Mocht je spullen tijdelijk op moeten slaan, dan kun je dat alvast uitzoeken.

stap 3: het ontwerp

Als je weet wat je wilt, kun je in deze fase concreet aan de slag gaan. Je hebt 2 mogelijkheden, je maakt zelf je plannen of je schakelt een deskundige in. Dit laatste kan geld besparen en het brengt veel creatieve ideeën. Ga je een grote verbouwing doen waarbij de constructie moet veranderen, dan kun je in zee gaan met een architect. Er moeten goede tekeningen en berekeningen komen, zij helpen ook bij de aanvraag van de vergunningen.
Maak vooral een moodboard om je plannen in beeld te brengen, teken het uit en zorg dat je een begroting van de kosten maakt.

stap 4: vaststellen van het budget

In deze fase ga je de verbouwplannen in een budget uitzetten. Je vraagt offertes aan bij vakmensen en maakt keuzes in de materialen die je wilt gebruiken. Welke vloer wil je leggen, welke tegels wil je op de wand of wil je alles laten stuken? Moeten er groepen bij in de groepenkast en is de verwarming meegenomen in de plannen? Welke energiezuinige beglazing wil je toepassen en wil je kiezen voor kunststof kozijnen? Bekijk de kunststof kozijn prijzen op alku.nl. Als alles helder en binnen het budget past, de afspraken in overeenkomsten zijn vastgelegd, kun je je tijdspad uit gaan zetten.

stap 5: de uitvoering

In deze fase gaat het echte werk beginnen. De boel wordt gesloopt en afgevoerd. Er worden vele zakken stof afgevoerd en nieuwe spullen het huis in gesjouwd. Zorg dat je iedere dag even meekijkt, dat je controleert en dat je steeds alles opruimt en ordent.

stap 6: de oplevering

Als de datum van de oplevering nadert is het goed om een afspraak te maken voor het tijdsstip en de juiste mensen uit te nodigen. Bereid je voor op de oplevering, neem de tekening en de technische omschrijving mee en stel bijvoorbeeld de volgende vragen:
– Is al het afval verwijderd?
– Zijn de lijmresten, de spetters en de cementsluiers verdwenen?- Zijn de kozijnen in orde en het glas zonder krassen en andere beschadigingen?
– Kunnen alle deuren open en kun je de deuren sluiten met het slot?
– Is het schilderwerk netjes?
– Is het tegelwerk netjes echt en de voegen in de juiste kleur?
– doen alle kranen het en loopt het water goed weg?
– Zijn de groepen gemaakt in de groepenkast en werken alle stopcontacten en contactdozen?
– Kun je de verwarming bedienen en lekken ze niet?
– Is de keuken goed afgekit en werken alle lades en kastdeurtjes?

Uiteraard zijn er nog meer zaken te bedenken 🙂

stap 7: de afwerking

Dan komt nu de fase waarin jullie aan zet zijn. De kleuren worden op de wand geschilderd, alles wordt in de juiste opstelling geschoven, schoongemaakt en de woonaccessoires worden neergezet. Denk er nog aan om de tekeningen en andere paperassen goed te bewaren. Sommige verzekeringen moet je verhogen na de verbouwing, zorg hier goed voor!
En dan… eindelijk genieten!

 

verbouwing

een quote via etsy

Bewaren

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply