14

Zelf behangen: gebruik deze behang tips

Wil je zelf de muren gaan behangen, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Dan is het handig om van tevoren een aantal behang tips door te lezen. Met de onderstaande tips en informatie helpen we je graag op weg. Bereid je goed voor en onthoud: oefening baart kunst. Zodra je de technieken onder de knie hebt, komen jouw muren er super strak uit te zien!

Tip 1. Bereid de muur voor

Om ervoor te zorgen dat het behang goed hecht, moet de muur helemaal schoon en droog zijn. Zorg daarnaast voor een egale ondergrond om oneffenheden te voorkomen. Schuur de muur glad, vul gaten op en maak het geheel stofvrij voordat je begint.

Tip 2. Knip het behang iets langer

Knip de behangstroken niet exact op maat, maar laat ze altijd iets langer dan de muur. Dit geeft je nog wat speling tijdens het ophangen. Overtollig behang kun je na het plakken eenvoudig wegsnijden met een stanleymes.

Tip 3. Houd rekening met patronen

Als je behang met een fotoprint of een motiefje gebruikt, moet je goed letten op de positie. Het patroon moet naadloos op de vorige strook aansluiten. Meet de behangstrook dus eerst even ‘droog’ uit voordat je er lijm op smeert.

Tip 4. Smeer de randen goed in

Breng lijm aan op het behangpapier met een speciale behangborstel. Let erop dat je de lijm gelijkmatig verdeelt en ook de randen goed insmeert. Laat de lijm na het aanbrengen eerst even intrekken. Dit zorgt ervoor dat het extra goed plakt. Er zijn ook lijmsoorten die je direct op de muur kunt aanbrengen. Lees daarom eerst de instructies van de desbetreffende behanglijm goed door.

Tip 5. Werk van boven naar beneden

Begin altijd aan de bovenkant van de muur met plakken. Strijk het behang glad en werk langzaam naar beneden. Het is belangrijk om het behangpapier stevig tegen de muur te wrijven en luchtbellen te verwijderen. Als er overtollig lijm langs de randen of aan de onderkant tevoorschijn komt, veeg je dit zo snel mogelijk weg met een licht vochtige doek.

Tip 6. Behang met twee personen

We raden aan om met twee personen aan de slag te gaan. Dat maakt het behangen een stuk eenvoudiger. Eén iemand kan bijvoorbeeld de ladder opklimmen en de ander kan het ingesmeerde behang vervolgens aangeven. Ook is het erg handig wanneer één persoon het behang strak kan houden terwijl de ander het gladstrijkt.

Lees ook: Hoe kies je de juiste behangprint voor jouw muur?

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply