35

okergoud wordt de kleur van 2016

de kleur van 2016

Ieder jaar wordt rond eind september de kleur van het nieuwe jaar verteld. Voor hen die het nog niet weten: de kleur van het jaar 2016 wordt okergoud. Na lang bestuderen en kijken naar de maatschappelijke veranderingen, hebben de trendwatchers besloten dat okergoud de hoofdkleur wordt, maar ze hebben daarnaast nog 4 andere kleurpalletten samengesteld. Het hoofdthema is ‘Looking both ways’, want we staan op een punt waarbij we het belang van tradities aan de ene kant en de zin van moderne innovaties aan de andere kant kunnen bezien. Deze tegenstellingen zie je ook in de andere 4 verhalen terug:

heritage&future

‘Je moet je geschiedenis kennen om voor de toekomst te kunnen ontwerpen.’ Grote merken doen er tegenwoordig alles aan om hun achtergrond te onderzoeken en hun erfgoed met de wereld te delen. De geschiedenis geeft authenticiteit en geloofwaardigheid, onderstreept het bestaansrecht en geeft richting aan de toekomst. Alleen door aandachtig voor- en achteruit te kijken, wordt duidelijk waar je vandaan komt en waar je heen wilt. Ofwel: wie zijn verleden omarmt, wordt completer, kan de toekomst sterker tegemoet treden en het beter vormgeven.

‘dankzij een blik op het verleden, kunnen we de toekomst mooier vormgeven’

de kleur van 2016

rood is hier de hoofdkleur, want ze vertegenwoordigd een rijk erfgoed

words&pictures

Tegenwoordig worden we visueel overvoerd. Alles wat we doen, moet worden vastgelegd op social media. Kwantiteit is belangrijker geworden dan kwaliteit. Het gezegde ‘een foto zegt meer dan duizend woorden’ kan ondertussen beter worden omgedraaid, aangezien woorden het tegen beeld lijken te moeten afleggen. Op social media worden woorden ingeperkt en afgekort en zeggen we het soms alleen maar met beelden. Er is wereldwijd al een beweging zichtbaar die juist woorden belangrijker vindt en dat verlangen naar woorden is terug te vinden in het gebruik van cijfers en letters als decoratie.

‘gaan we meer waarde aan het geschreven woord hechten nu er zo’n overdaad aan beeld is?’

de kleur van 2016

een kleurenpallet van inktblauw met grafietgrijs, met als contast de kleuren van de smartphones

dark&light

Eén van de andere grote trends voor 2016 is het belang van duisternis. Sinds de invoering van Earth Hour ( dan doen miljoenen mensen wereldwijd hun lampen een uur lang uit) is duidelijk geworden dat lichtvervulling ons hindert. Ongestoorde nachtrust moeten we niet onderschatten en we kunnen het beste nieuwe energie opdoen in een lichtdichte omgeving. We zijn op zoek naar een balans tussen donker en licht.

‘lag de focus op licht… nu blijkt dat we ook donker nodig hebben om gezond en uitgerust te zijn.’

de kleur van 2016

de tinten lijken naadloos in elkaar over te lopen, waarmee ze het karakter van het ‘gouden uur’ vangen

the grid&letting go

Om jezelf terug te vinden, is het goed om soms even los te komen uit een systeem. Het is een idee dat breed aanslaat. Vrijheid is eigenlijk alleen te begrijpen binnen de context van beperkingen. Of in andere woorden: je kunt niet losbreken als er niks is om uit los te breken. Neem als voorbeeld The Folk Circus in Brooklyn, dat overal en nergens optreedt waarbij de acts balanceren op de grens van circus, burlesque show en performance art. De moderne stadsmens verlangt naar gecontroleerde chaos. Je ziet dat productontwerp met organische vormen dit concept van ongebondenheid binnen bepaalde beperkingen onderstreept.

‘de moderne stadsmens verlangt naar gecontro-leerde chaos’

de kleur van 2016

het levendige en speelse pallet wordt in toom gehouden door zwart en wit.

Ik lees al dat ze er goed over nagedacht hebben. Ik herken duidelijk de maatschappelijke trends, maar weet niet of ik als provencaal deze vertaling aan had gegeven… 🙂 Toevallig werk ik nu in een grote stad en zie wel dat het leven daar nog sneller gaat dan hier in de Betuwe. De nuchterheid van hier, maakt dat het leven een beetje minder gecompliceerd is.
Ik geniet van de kleuren en het pallet, vooral die van het laatste verhaal!
Je kunt op de website van colour futures veel inspiratie vinden. Het boek kun je digitaal doorbladeren en alle ins en outs van colour futures 2016 na lezen en de kleuren en de beelden ervan bekijken. Ik wens je alvast veel inspiratie toe voor het nieuwe jaar!

Wil je graag een kleur kiezen die bij jouw interieur en stijl past, lees dan het blogbericht ‘hoe kies je kleur in je interieur’. Een praktisch verhaal die je goed op weg kan helpen…

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply