38

hoe kies je kleur in je interieur?

kleur

wit interieur van Femke Pastijn

Een kleur in je interieur brengt sfeer, warmte en zorgt dat de ruimte beter tot zijn recht komt. Veel mensen vinden het lastig om een kleur te kiezen. Wit wordt veel gekozen, want het is een prettige frisse ‘kleur’ die overal bij past. Mensen kiezen wit, omdat ze bijvoorbeeld bang zijn dat een verkeerde kleur kiezen, dat de kleuren vloeken, of dat de kleur snel zal vervelen. Het is goed om je mooiste kleur te kiezen boven het meegaan met de trends, want dat zal snel vervelen. Kies een kleur waar je vaak naar grijpt, waar je oog steeds opvalt, want daar wordt je echt blij van!

 

kies een kleur in je interieur

Om te ontdekken welke kleur het beste past, is het goed om een moodboard te maken, dit zal het antwoord op de kleurvraag geven. Hoe pak je dit aan?

1. Pak een stapel tijdschriften, zet een pot thee en ga aan de slag.
2. Pak een kookwekker en zet hem op een half uur.
3. Kijk niet kritisch of twijfel niet als je in de woonbladen bladert: scheur alles uit wat je maar een beetje mooi vindt en geniet van het geluid van scheurend papier!
4. Leg de tijdschriften na een half uur aan de kant en pak de grote stapel voor je neus.
5. Bekijk alle foto’s één voor één en sorteer ze op 3 stapels: de ‘dat-is-goed-stapel’, de ‘mischien-toch-wel-stapel’ en de ‘nee-toch-maar-niet’ stapel.
6. Gooi de nee-toch-maar-niet-stapel in de papierbak.
7. Bekijk de ‘misschien-toch-wel-stapel’ nogmaals en leg alle plaatjes die je toch echt mooi vindt op de juiste stapel en gooi de rest in de papierbak.
8. Plak de plaatjes die overgebleven zijn in een mooie compositie op een groot vel papier.
9. Hang het moodboard aan de muur. Kijk door je oogharen naar je moodboard… en beantwoord de vraag: welke kleur is overheersend?
10. Bingo! Dat is de kleur waar je in huis mee aan de slag moet! Gebruik een kleurwaaier en zoek de juiste code van de kleur. Hier ga je dan mee aan de slag.

Bij een evenwichtig kleurenplan gebruik je vaak 2 kleuren en fris je de boel op met een 3e kleur, de zogenaamde accentkleur. Vaak kun je in je moodboard de accent-kleur vinden die jouw kleur kan versterken. Om je te helpen om de juiste kleur te kiezen, kun je het stappenplan kies je kleur gebruiken. Print deze uit en vul het in. Succes met je keuze!

Lukt het allemaal niet naar je zin, dan kun je mij altijd om hulp vragen…. Ik kom ook graag bij je thuis voor een kleuradvies, dan weet je daarna precies welke kleur je waar in de ruimte wilt…. zo makkelijk kan het zijn!

kleur in je interieur

moodboard waar duidelijk geel  en lichtgrijs met accentje  de hoofdkleuren zijn met blauw als accent

kleur in je interieur

moodboard waar duidelijk bruin met grijs de hoofdkleur zijn met een accent blauw om op te frissen

kleur

moodboard waarbij duidelijk lichtgrijs met fris blauw de hoofdkleur zijn met een accent pink

kleur in je interieur

je kunt het stappenplan van 2 pagina’s uitprinten en gebruiken…

Show Comments

4 Comments

  1. Eline 13 mei 2013
    • Petra 13 mei 2013
  2. Annelies 16 mei 2013
  3. Pingback: kleurrijk behang 29 mei 2013

Leave a Reply