42

Muren verven: tips & tricks

Kijk je al jaren uit op die saaie witte muur en ben je toe aan iets anders? Een leuke knalkleur kan een ruimte ongelooflijk verrassend opleuken. Maar hoe pak je dit nu aan en hoe ver ga je hierin? Een aantal handige tips & tricks voor het verven van je muren, vind je hier!

 1. Kleine ruimte vergroten

  Heb je een kleine ruimte waar je het bij binnenkomst spontaan benauwd van krijgt? Verf dan zowel muren als het plafond in eenzelfde, lichte en neutrale kleur. Op deze manier lopen muren en plafond soepel in elkaar over. Je ziet de scheidingslijnen een stuk minder goed en dit geeft je het gevoel dat de ruimte groter is.

  A minimal creative room with a round white table and sparse decorations

 2. Grote ruimte verkleinen

  Heb je een hele langwerpige ruimte en wil je deze graag wat aangenamer maken? Verf dan de twee kortste muren in eenzelfde kleur. Door de twee kortste muren te verven, maak je de ruimte een stuk minder langwerpig. Kies een donkere of felle kleur om de verandering nog groter te maken.

 3. De optische illusie van strepen

  Het verven van horizontale of verticale strepen op je muur kan de ruimte een ander gevoel geven. Wil je de ruimte bijvoorbeeld smaller laten lijken, dan gebruik je verticale strepen. De strepen wekken de optische illusie dat de ruimte smaller lijkt. Horizontale strepen gebruik je om een ruimte langer te laten lijken. Een of twee strepen zijn vaak meer dan voldoende; less is more!

  Two chairs and a sofa in a coworking space

 4. Specifieke sfeer creëren

  Door gebruik te maken van kleur kun je een specifieke sfeer creëren in een ruimte. Iedere kleur heeft zo zijn eigen betekenis en roept specifieke gevoelens op. Warme kleuren zoals oranje en rood zorgen ervoor dat je jezelf actiever voelt, terwijl zachte kleuren zoals lichtblauw je juist weer een gevoel van rust geven. Met de juiste kleur op de muur kun je de toon zetten voor de rest van je inrichting. Een paarse muur combineer je bijvoorbeeld met paarse accessoires zoals kussens, woondecoratie en fleece dekens.

 5. Kleur per ruimte

  Iedere ruimte heeft zo een specifieke kleur die er het beste bij past. Rustgevende leuren zoals licht blauw, paars en groen doen het bijvoorbeeld verrassend goed in de badkamer, terwijl actievere kleuren zoals rood, geel en oranje weer heel leuk staan in woonkamer of keuken. Combineer de kleuren ook zoveel mogelijk met natuurlijke materialen. Op deze manier geef je de ruimte een sfeervolle en tegelijkertijd natuurlijke en rustgevende uitstraling.

  A minimally decorated room with a computer desk, a graphics tablet and a guitar against an orange wall

Wil je meer weten over de psychologie van kleuren? Lees dan dit artikel even.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply