57

de psychologie van kleuren in het interieur

psychologie van kleur

kleurenwiel met emoties via beatifulabodes

De psychologie van kleuren

Kleur heeft invloed op emoties. Er zijn allerlei stromingen die zich bezighouden met de psychologie van kleuren. Zelf zie ik  dat kleur veel doet met je emoties en je beleving. Uit wetenschappelijk onderzoek is dit overigens ook gebleken en daarom wordt kleur soms slim gebruikt. Eco associeer je met groen, vertrouwen met de kleur blauw en ga zo maar door. Op deze gedachten worden logo’s van bedrijven vaak opgebouwd. Het werkt echt… Hoe intenser de kleur hoe dieper het inwerkt op je emotie.

Soms versterken kleuren een emotie of een vaardigheid, maar je kunt het ook andersom gebruiken. Wil je dat een bepaalde emotie afzwakt, dan kun je kiezen voor een bepaalde kleur of een kleurnuance van deze kleur.

Het leek het me goed om het een en ander eens op een rij te zetten…

rood interieur

rood interieur via showhome

Rood

De rode kleuren zorgen voor motivatie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid. Het is is warme passionele kleur die energie geeft.
Rood kun je beter vermijden als je gevoelig bent voor stress of als je extreem last hebt van ergernissen en frustratie. Verder beïnvloed het je behoefte aan materie. In je interieur past deze kleur goed in de werkkamer, omdat het een kleur is die roept om actie. Je kun je je afvragen of die in de slaapkamer past…

blauw interieur

blauw interieur via frenchbydesign

Blauw

De kleur blauw verbetert de communicatie, geeft rust en steun en helpt om met de stroom mee te gaan.
Je kunt blauw beter vermijden als je depressieve gevoelens hebt, als je te langdradig van stof bent of als je het gevoel hebt dat je opgesloten bent.
Blauw past goed in de badkamer, de slaapkamer of op kantoor.

groen interieur

een groen interieur via desiretoinspire

Groen

Deze kleur ontspant, zoals het effect van de natuur op ons gestel. Het versterkt het vertrouwen in relaties, verduidelijkt eigen beslissingen, moedigt aan tot actie en geeft balans en harmonie in gevoel of emotie.
Deze kleur kun je beter vermijden bij een dreigende burn-out, bij gevoelens van onderwaardering en teleurstellingen of bij te hoog verwachtingen van familie of vrienden. Deze kleur past goed in de slaapkamer, de woonkamer en de werkplek.

geel interieur

geel interieur via kleurinspiratie

Geel

De kleuren geel zijn zonnige positieve optimistische kleuren die meer focus en concentratie brengt. Verder heeft het een positieve invloed op je zelfvertrouwen, je zelfbeeld en je eigenwaarde.
Geel kun je beter vermijden bij sarcastische cynische gedachten en opmerkingen. Het roept kritische gedachten op en kan zelfoverschatting in de hand werken. Geel past goed in de kinderkamer de studeerkamer en de woonkamer.

roze slaapkamer

roze slaapkamer via interiorsbycolor

Roze

De eigenzinnige kleur roze is een romantische kleur die zorgzaamheid oproept. Het helpt om emotioneel te denken en om je zorgen even los te laten.
Deze kleur kun je beter vermijden als je een te groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt, als je te kwetsbaar bent of te kritisch op jezelf. Let op voor de roze bril: dus een te positieve, onrealistische kijk op de wereld…
Roze past goed in de slaapkamer en voor de tienerkamer bij defensief en puberaal gedrag…

wit interieur

een wit interieur via voguehome

Wit

De witten geven een gevoel van vrijheid, inspiratie, ruimte, onafhankelijkheid, onschuld, eenvoud en geeft het idee dat je opnieuw kunt beginnen.
Wit kun je beter vermijden als je een teamplayer wilt zijn, als je overgevoelig bent, bij vermoeidheid zonder inspanning, als je tekort hebt aan daadkracht en wit kan wat koel overkomen.
Een wit interieur geeft een gevoel van ruimte, maakt andere kleuren levendiger en kan in alle ruimtes in huis worden toegepast. Wit combineert met alle andere kleuren.

paars interieur

paars interieur via desiretoinspire

Paars

Paars is een een magische, spirituele, mysterieuze en rustgevende kleur. Het wekt de creativiteit en de spiritualiteit op. Het werkt kalmerend en stimuleert de zelfontplooiing.
Paars kun je beter vermijden in een ruimte met veel sociale interacties, het roept namelijk een introverte en melancholieke houding op.
Een paars interieur past goed bij de werkplek, de hobbykamer of de meditatiekamer.

bruine slaapkamer

bruine slaapkamer via deco-cool

Bruin

Bruine kleuren zijn aardse kleur die gemengd wordt uit 3 andere kleuren. Degene die bruin gebruikt verlangt enerzijds naar het alledaagse, maar anderzijds hebben ze een afkeur aan de sleur en alles wat middelmatig is. Bruin geeft geborgenheid, helpt bij het doorzetten en bevordert de besluitvaardigheid.
Je kunt donker bruin  beter vermijden als je een beetje depressief bent. Verder kan te veel bruin een doffe, saaie en burgelijke kijk op het leven aanwakkeren. Een bruin interieur past goed in de woonkamer en de slaapkamer.

oranje interieur

oranje interieur via stylingenmatching

Oranje

Een oranje teint is een warme zonnige, gezellige en stimulerende kleur. Het is een beetje een introverte kleur, een kleur waarbij je je naar binnen keert. Het helpt wel om in het nu te leven, en helpt bij de behoefte om vitaliteit te uiten in creativiteit.
Oranje kun je beter vermijden als je te passief, afwachtend en lui bent. Bij te veel oranje kan dit leiden tot een trotse, arrogante en egocentrische houding zonder rekening te houden met anderen.Oranje past goed met mate bij een werkplek, een woon-of slaapkamer. Maar niet in de keuken, omdat het de eetlust opwekt?!?

Hier nog een heel overzicht met kleuren en de emoties daarbij. Die kan ik jullie niet onthouden..

psycologie van kleuren

kleuren en emoties via pinterest

Kijk voor inspiratie op mijn pinterestbord psychologie van kleuren. Of bekijk deze infograph met informatie over de kleuren in huis, in therapie en in logo’s.

psychologie van kleuren

infograph van psychologie van kleuren

Bewaren

Bewaren