40

meer daglicht in donkere ruimtes

daglicht

daglicht in de werkkamer via VELUX

Verlichting heeft een grote invloed op je emotie. Denk maar eens aan kaarslicht of aan een zonsopgang. Dat biedt toch een heel ander sfeerbeeld dan de TL verlichting.
Uiteraard geldt dit ook voor de sfeer in je huis. Een lichte woning heeft een ruimtelijk effect en kan toch veel warmte bieden. Hoe pak je het nu aan om overal in huis de goede verlichting toe te passen? Om dit optimaal in je woning toe te passen, kun je een lichtplan maken. Het is eenvoudig voor iedere ruimte toe te passen.

Begin allereerst met het inventariseren van de ruimten die je hebt en waarvoor je deze gebruikt. Vervolgens bepaal je de toepassing van de verlichting, waar je het voor nodig hebt.

 

Drie lichtvormen

Wanneer je weet waarvoor je de verlichting aanschaft, dan zal je minder vaak een lamp kopen die niet voldoet aan jouw woonwens. Bij de aanschaf van lampen kun je rekening houden met de volgende soorten verlichting.

  1. Basisverlichting; deze verlichting zorgt dat de ruimte voldoende verlicht is. Denk hierbij aan spotjes, uplights en natuurlijk daglicht.
  2. Werkverlichting; hierbij gaat het om de spots boven het aanrechtblad, bij de spiegel of aan het bureau. Bij dit gerichte licht kun je gemakkelijk je werk doen.
  3. Sfeerverlichting; dit licht maakt je huis tot je thuis. Dit is een schemerlamp in de hoek van de kamer of een mooie lamp op de hoek van het dressoir.

Het speels toepassen van verlichting geeft een bijzonder effect aan je woning. Op deze manier kan het licht in iedere ruimte specifiek worden toegepast, in iedere ruimte zijn namelijk de 3 soorten verlichting belangrijk.

 

meer daglicht

Daglicht is de belangrijkste vorm van licht. De inval van het daglicht kun je eenvoudig regelen met goede raamdecoraties. Bij VELUX hebben ze veel mogelijkheden voor het regelen van daglicht in dakramen. In veel woningen zijn er ruimten die van zichzelf vrij donker zijn, bijvoorbeeld als je keuken op het oosten hebt. Misschien stroomt er door je badkamer of wc helemaal geen buitenlicht naar binnen. Dan is goede verlichting in deze ruimte heel prettig, maar toch is het alsof er iets mist. Inmiddels heeft VELUX daar wel een mooie oplossing voor gevonden. Door het plaatsen van een daglichtspot, kun je echt overal in huis natuurlijke lichtinval creëren. Bij daglicht voelen we ons gewoon prettiger en vrolijker, het is dus goed om dit zoveel mogelijk om ons heen te hebben… Wil je daar meer over het effect van daglicht, lees dan het artikel waarom daglicht belangrijk is.

daglicht

een handige daglichtspot van VELUX

daglicht

daglicht regelen in de keuken daglichtspot

daglicht

daglicht in de kinderkamer daglichtspot

Bewaren

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply