Maak zelf je industriële interieur op maat

Wil jij heel graag industrieel wonen? Dan heb je vast al ontdekt dat dat niet echt goedkoop is. De woonstijl is de laatste jaren zo populair geworden dat industriële items behoorlijk in prijs zijn gestegen. Dat is best jammer, want het is een erg mooie en robuuste stijl. Gelukkig kun je, als je handig bent, heel veel industriële items zelf maken. Wil jij graag een industrieel interieur op maat? Dat maak je gewoon zelf!

De sleutel naar een industrieel interieur

Het industrieel interieur heeft een ruwe, robuuste en zware uitstraling. Er wordt veel gewerkt met (oud) hout en met metaal. De afwerking is niet heel strak en precies. Dat maakt het meteen ook een stuk gemakkelijker om zelf aan de slag te gaan. De sleutel naar een industrieel interieur is het kiezen van de juiste materialen. Je gaat bijvoorbeeld voor steigerhout in plaats van strakke latjes. En je kiest sneller voor zwart metaal of metaal dat je zelf kunt poedercoaten.

Voorbeeld 1: een industriële tafel maken

Stel, je hebt een nieuwe tafel nodig. Deze kun je prima zelf maken. Ga op zoek naar oude, dikke houten planken. Een handige tip: kijk ook op sites met tweedehands spullen, daar vind je vaak hout dat eigenlijk al afgeschreven is. Je kunt dat meestal nog prima gebruiken. Je kunt ook gaan voor nieuw hout, dat je dan bewerkt met een wash of beits waardoor het ouder lijkt.

Industriële tafel

In de industriële stijl kun je de tafel het beste afwerken met een metalen onderstel. Dat kun je zelf maken als je een beetje handig bent. Je kunt metalen strips zelf lassen in de gewenste vorm. Hier kun je ook het tafelbeslag van maken. Kies bij het bewerken van het metaal voor de juiste lasdraad. Een allround lasdraad van Bohler is bijvoorbeeld heel geschikt voor beginners. En onthoud: ook een wat slordige lasnaad is in het industriële interieur helemaal niet erg!

Voorbeeld 2: een inbouwkast op maat bouwen

Heb je nog een hoek over en wil je een mooie industriële inbouwkast? Geen probleem, want ook die maak je gerust zelf. Begin met een goed bouwplan, waarbij je rekening houdt met alle afmetingen. Kies vervolgens het juiste hout uit en ga daarmee aan de slag. Een kast inbouwen kun je in principe prima zelf doen en je vindt er verscheidene handleidingen voor op internet.

Zware donkere inbouwkast

De deuren van de kast zijn het belangrijkst. In de industriële stijl kun je prima gaan voor ruwe gewone deuren of voor schuifdeuren. In het geval van schuifdeuren kun je gaan voor speciale rails die duidelijk in het zicht hangen. Vaak wordt de deur aan een dikke roede opgehangen met schuifhaken. Daardoor zie je het hele deurbeslag, wat de kast extra bijzonder maakt. Vergeet niet dat je prima blank metaal kunt gebruiken, waarna je zelf een coating aanbrengt.

Voorbeeld 3: een industrieel bed maken

Een bed in industriële stijl kan eigenlijk op twee manieren worden gemaakt. De eerste methode is van (steiger)hout. De tweede manier is dat je het bed zelf in elkaar last van metalen buizen. Natuurlijk is het hierbij erg belangrijk dat je veilig werkt. Het maken van een bed is niet zo heel moeilijk, omdat het meestal gaat om een simpele rechthoekige constructie. Je kunt er ook voor kiezen om een bestaand bed om te bouwen naar de industriële stijl.

Industrieel bed maken

Bij het maken van een bed in deze stijl, is het belangrijk dat je het headboard niet vergeet. Hier kun je prachtige dingen van maken, bijvoorbeeld van oud hout of een stalen frame. Neem voordat je het bed gaat bouwen de maten van het matras dat je wilt gebruiken. Je bouwt het frame hier als het ware omheen, zodat het altijd goed past. Het is namelijk erg lastig om een matras te vinden als je bed een afwijkende maat heeft.

Conclusie: maak zelf je industriële interieur

Je kunt heel veel dingen uit het industriële interieur zelf maken. Dat komt grotendeels omdat het helemaal niet erg is als er foutjes in zitten. De onregelmatige stijl is eigenlijk de gemakkelijkste woonstijl om zelf voor te klussen. Bij de moderne of minimalistische woonstijl moet alles perfect en strak afgewerkt zijn, maar dat is bij de industriële woonstijl juist helemaal niet nodig. Je kunt dus lekker ontspannen klussen en ook als beginner kun je veel industriële items zelf maken.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply