38

Laminaat vs. pvc: welke vloer kies jij?

Als je een nieuwe vloer zoekt, vind je de laatste tijd vooral twee alternatieven. Aan de ene kant heb je de bekende laminaatvloer, die al jarenlang razend populair is. Aan de andere kant heb je de PVC vloer: een vloer die nog relatief nieuw is maar wel heel snel terrein wint. Welke van de twee je moet kiezen? Dat hangt van verschillende dingen af. Wij maken hier een overzichtelijke vergelijking van het verschil tussen PVC en laminaat. Welke vloer kies jij?

1. Opbouw

De opbouw van een PVC vloer lijkt ongeveer hetzelfde als die van laminaat. Er is sprake van meerdere lagen die op elkaar zijn geperst. De bovenste twee lagen zijn meestal hetzelfde: een decoratieve laag met een beschermende toplaag erop. Eronder zijn de vloeren echter verschillend.

  • Een PVC vloer heeft een basis van PVC, een sterk en flexibel kunststof.
  • Een laminaat vloer heeft een basis van MDF of HDF van houtvezels. De onderkant van laminaat is afgewerkt met fenolhars om het hout te beschermen tegen vocht.
  • Doordat laminaat bestaat uit houtvezels, is het relatief gevoelig voor vochtige omstandigheden, terwijl pvc zeer vochtbestendig is.

2. Ondervloer

Onder de Laminaat- of pvc-vloer ligt natuurlijk al een vloer. Ook hier zijn verschillen merkbaar, want PVC stelt heel andere eisen aan de ondervloer dan laminaat.

  • Een laminaatvloer heeft minimaal een dampwerende folie nodig, maar meestal wordt ook gebruik gemaakt van isolerende platen.
  • Een laminaatvloer kan op een houten ondervloer worden gelegd, want de isolerende platen zorgen dat de vloer toch netjes vlak ligt.
  • Een pvc vloer moet gelegd worden op een compleet gladde vloer. Dit is dus meestal een betonvloer die is afgewerkt met een gladde toplaag.

3. Kosten

Vroeger maakte het behoorlijk veel verschil of je een laminaatvloer wilde of liever PVC. Het laatste was vele malen duurder. Toch zijn de verschillen kleiner geworden. Wil je een kwalitatief zo goed mogelijke vloer, dan verschillen de kosten niet veel. Maar maakt de kwaliteit je iets minder uit, dan ben je goedkoper uit met laminaat omdat daar veel budget-lijnen van zijn. Overigens kun je laminaat zelf leggen als je handig bent, terwijl het bij een pvc vloer meestal verstandiger is hem te laten leggen door profs. Daardoor ben je alsnog wat duurder uit met pvc.

4. Duurzaamheid

Veel mensen denken dat laminaat duurzamer is dan pvc, omdat hout nu eenmaal beter is voor het milieu. Toch is dat niet helemaal waar. Pvc bestaat namelijk vaak uit gerecyclede materialen, waardoor het vrij duurzaam is. Bovendien is de levensduur van een pvc vloer veel langer dan die van de gemiddelde laminaat vloer. Daardoor is pvc uiteindelijk een duurzamere oplossing voor je vloer dan laminaat. Zeker wanneer je kiest voor een pvc vloer van goede kwaliteit, zoals de pvc vloeren van pvcvloeren.nl.

5. Combineren met vloerverwarming

Er is nog één belangrijk verschil tussen laminaat en pvc: het combineren met vloerverwarming. Beide vloeren kunnen in principe hiermee gecombineerd worden, maar wel op verschillende manieren.

  • Een laminaatvloer heeft eronder altijd een laag folie liggen, die echt noodzakelijk is. Deze folie heeft echter ook een (licht) isolerende werking. Bovendien is laminaat meestal best dik (5 mm of meer), en is het slecht geleidend materiaal. Dat betekent simpelweg dat warmte er langzamer doorheen komt en minder goed wordt afgegeven aan de lucht.
  • Laminaatvloeren van slechte kwaliteit zijn niet bestand tegen de grotere temperatuurschommelingen en kunnen dus niet worden gecombineerd met vloerverwarming.
  • Pvc wordt gelegd zonder een extra laag folie, alleen een dunne gladde toplaag. Bovendien is de vloer vrij dun (meestal ong. 3 mm). En kunststof heeft een zeer goede geleiding. Dat alles maakt een pvc vloer veel beter in het doorgeven van de warmte van de vloerverwarming.

Jouw keuze: laminaat of pvc?

Tijd om een keuze te maken. Maar dat is nog niet zo eenvoudig! Vaak hangt je keus van je omstandigheden af. Heb jij bijvoorbeeld vloerverwarming? Dan is pvc een betere keus. Heb je een houten vloer, dan kun je beter kiezen voor laminaat. In een vochtige ruimte zoals keuken of badkamer kies je liever voor pvc. Maar heb je een beperkt budget, dan is laminaat vaak een goedkopere optie. Het hangt dus sterk af van jouw situatie welke vloer voor jou het beste zou zijn. Om het uiterlijk hoef je het niet te laten, want er is haast geen verschil te zien tussen laminaat of pvc als het eenmaal in je huis ligt.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply