20

Kweken in je eigen tuinkas: tips en ideeën

Lijkt het je heerlijk om vaker tijd door te brengen in de tuin én wil je je eigen fruit, groenten of kruiden oogsten? Overweeg dan om een tuinkas aan te schaffen. Een kas voor in de tuin is een hele leuke en een nuttige aankoop. In dit artikel staan een aantal handige tips en ideeën op een rij om je alvast goed op weg te helpen.

Hoe werkt een kweekkas?

Een tuinkas of kweekkas is eigenlijk een licht doorlatend tuinhuisje. De doorzichtige kas laat zonlicht door, waardoor de planten voldoende licht krijgen. Daarnaast zorgt de warmte van de zon ervoor dat de temperatuur in de kas stijgt. Een standaard glazen tuinkas die enkel gebruik maakt van zonnewarmte, wordt ook wel een koude kas genoemd. Er zijn ook lauwe en warme kassen die daarnaast gebruik maken van (gedeeltelijke) verwarming. Een volledig verwarmde tuinkas kan worden gebruikt voor tropische planten. Wanneer je een gewone moestuin wil creëren, is een standaard koude kas prima.

Wat kan ik kweken in een tuinkas?

Door de warme temperatuur en gunstige omstandigheden in een tuinkas, wordt het kweken een stuk eenvoudiger. Je hoeft minder strikt rekening te houden met de seizoenen en bent minder afhankelijk van de buitentemperatuur. In principe kun je allerlei soorten kruiden, fruit en groente in de kweekkas zaaien of planten. Een aantal populaire tuinkas groenten zijn: tomaten, aubergines, komkommers en paprika’s.

Handige kweekkas tips

Om optimaal te kunnen genieten van jouw overdekte moestuin, moet je de kweekkas op de juiste plek neerzetten. Een belangrijke tip is om een plek te kiezen met zoveel mogelijk zonlicht. Daarnaast is het goed als er wat beschutting aanwezig is. Hoewel de planten in de tuinkas goed beschermd zijn, kan koude wind de temperatuur in de kas verlagen. Maak daarnaast gebruik van de juiste grondsoort voor de gewassen.

Tuinkas op maat

Tuinkassen zijn verkrijgbaar in veel vormen en formaten. Van een mini tuinkas tot een grote kas die je tegelijkertijd als tuinkamer of serre kunt gebruiken. Daarnaast heb je de keuze uit allerlei materialen. Bijvoorbeeld een houten tuinkas voor een landelijke look, een tuinkas van kunststof of een stoere variant van aluminium. Als je de ideale combinatie van de gewenste afmetingen, kleuren en materialen niet kunt vinden, kun je een tuinkas op maat laten maken. Dan weet je zeker dat de nieuwe aanwinst perfect past bij jouw tuin!  

Is er geen ruimte voor een grote kweekkas in jouw tuin? Lees dan ons artikel ‘Compacte moestuin in een kleine tuin: zo doe je dat

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply