De één moet niets van kunst in huis hebben, terwijl de ander juist heel bewust voor kunst kiest. Kunst kan dan ook heel controversieel zijn. Waar iemand helemaal in kunst opgaat en een schilderij of sculptuur schitterend vindt, ziet iemand anders er juist niets in. Waar moet je op letten als je kunst voor in huis wilt aanschaffen?
Kies wat je zelf mooi vindt
De hoofdregel die je moet volgen bij aanschaf van kunst: kies wat jij mooi vindt. Je koopt kunst voor jezelf en niet voor een ander. Ook al vindt je visite je kunst helemaal niet mooi, kunst aanschaffen is een persoonlijke keuze. Volg daarom altijd je hart en laat je niet leiden wat iemand anders eventueel mooi of niet mooi zou vinden. Laat je ook niet leiden door de waarde van kunst. De grote meerderheid van de Nederlanders is geen miljonair en dus niet in staat om een hele kunstcollectie aan te leggen. Zie jij kunst op een rommelmarkt voor een spotprijs en vind jij het mooi? Voel je niet bezwaard omdat je een schilderij aan de muur hebt hangen dat maar enkele euro’s heeft gekost. Een bekende schilder aan de muur is maar voor weinig mensen weggelegd.
Pas kunst goed in
Een voordeel bij het aanschaffen van kunst is dat je beter naar je eigen woning en interieur gaat kijken. Je keuze voor een kunstwerk kan beïnvloed worden door de stijl van je interieur. Heb je een modern interieur, dan past moderne kunst bijna altijd. Houd je van klassieke kunst? Ook dit kan in een modern interieur. Zorg er dan juist voor dat het kunstwerk dusdanig geplaatst wordt, dat je een mooi contrast creëert. Dit doet zowel je moderne interieur goed, maar ook je kunstwerk komt zo veel beter tot zijn recht.
Lichtinval
De lichtinval is een belangrijke factor hoe een kunstwerk tot zijn recht komt. Voor een schilderij heb je meestal een plekje op de muur in gedachten, maar hoe valt het licht op deze plek? Wanneer je het schilderij in de volle zonlicht plaatst, dan is er het risico dat je overdag niet van je schilderij kunt genieten. Ook zal niet ieder kunstwerk geschikt zijn om de hele dag bloot te staan aan uv-licht. Naast het daglicht, moet je er ook rekening mee houden hoe je kunstwerk in de avonduren uitkomt. Dit kun je zelf goed regelen door bijvoorbeeld een spotje of een schilderijlampje te gebruiken.
Let op je verzekering
In de regel valt een kunstwerk onder de inboedelverzekering. Maar via de inboedelverzekering is een kunstwerk meestal maar beperkt gedekt, tot een grensbedrag. Heb je een heel duur kunstwerk aangeschaft met een hoge waarde? Dan is het verstandig om een aparte kunstverzekering te overwegen. Met een dergelijke verzekering wordt je kunstwerk niet voor een standaardbedrag verzekerd, maar voor de werkelijke waarde.
No Responses Yet