Klein dakterras inrichten: 5 tips

Heb jij geen simpel balkon, maar een net iets luxer dakterras? Dan kun je daar in de zomer natuurlijk optimaal gebruik van maken! Zeker als je in een drukke stad woont en geen eigen tuin hebt, is dit plekje in de buitenlucht al heerlijk. Maar wat als het dakterras toch wat aan de kleine kant is? Hoe richt je het dan in? Wij helpen je graag op weg aan de hand van 6 praktische tips.

Tip 1. Bepaal de belangrijkste functie van het dakterras

Om te beginnen moet je de belangrijkste functie van je dakterras bepalen. Want de kans is groot dat er geen plek is voor een ruime eettafel, een loungebank én een ligstoel om op te zonnen. Waar wil je het kleine dakterras het vaakst voor gebruiken? Als je graag uitgebreid wil dineren met vrienden, moet je de focus leggen op een grote tafel met bijpassende stoelen. Kom je alleen op het dakterras om te relaxen met een boek? Dan is een fijne stoel of een compacte loungebank een betere keuze.

Tip 2. Ga voor compacte en multifunctionele meubels

Voor welke meubels je ook kiest, zorg er altijd voor dat het design compact is. Nog beter: koop tuinmeubelen die multifunctioneel zijn. Denk aan een stevige bijzettafel die ook te gebruik is als kruk, een uitklapbare eettafel of een loungestoel die je kunt omtoveren tot kleine loungebank. Maak slim gebruik van de ruimte die je hebt!

Tip 3. Kies voor een mooie ondergrond

We gaan ervan uit dat de ondergrond van jouw dakterras stevig en veilig genoeg is. (Check dit altijd bij twijfel!) Daarna is het nog een kwestie van aankleden. Een mooie vloer laat jouw kleine dakterras namelijk nog luxer en ruimtelijker lijken. Er zijn bijvoorbeeld toffe kunststof terrastegels en speciale buitenkleden verkrijgbaar. Zoek vooral online eens naar voorbeelden en leuke ideeën voor de inrichting van het dakterras.

Tip 4. Maak gebruik van de hoogte

Je kunt een klein dakterras inrichten met planten door optimaal gebruik maken van de hoogte. Kies voor smalle en hoge planten of creëer een soort verticale moestuin op je dak. Lees hiervoor ook ons artikel over het maken van een verticale tuin. Bevestig eventueel planten aan de balustrade om zo weer ruimte te besparen.

Tip 5. Gebruik verlichting als sfeermaker

Blijft er nauwelijks ruimte over voor decoratie? Geen probleem! Je kunt het dakterras ook aankleden met verlichting. Van lampionnen op zonne-energie tot gekleurde LED lichtsnoeren. Of een paar speciale balkonlampen die je aan de reling vast kunt klemmen. Dit is ontzettend sfeervol en ook nog eens functioneel. Twee vliegen in een klap!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply